Družba Lek prejela dve zlati nacionalni priznanji za inovacije (FOTO)

Gospodarska zbornica Slovenije je ob dnevu inovativnosti družbi Lek podelila dve zlati nacionalni priznanji za inovacijo.
Druzba-Lek-prejela-dve-zlati-nacionalni-priznanji-za-inovacije
Lekovi prejemniki dveh zlatih nacionalnih priznanj za inovacije.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je podelila nacionalna priznanja najboljšim inovacijam za letošnje leto. Družba Lek je prejela kar dve od skupno petih zlatih priznanj na nacionalni ravni, in sicer za prehransko dopolnilo LinComplexTM ter za projekt kontinuiranega in povezanega procesa čiščenja biofarmacevtikov, so sporočili iz Leka.

Priznanja GZS za inovacije na nacionalni ravni so najvišja nacionalna priznanja inovativnim dosežkom slovenskih podjetij. Lekovi strokovnjaki so od leta 2002, ko je GZS začela podeljevati nacionalna priznanja za inovacije, skupno prejeli 11 zlatih priznanj.

Prvo zlato priznanje je prejela inovacija LincomplexTM: Nova generacija visokokakovostnega prehranskega dopolnila z najbolje raziskanim sevom Lactobacillus Rhamnosus GG. Izdelek so razvili v Razvojnem centru Slovenija na temelju dolgoletnih izkušenj in poglobljenega poznavanja izdelkov z mlečnokislinskimi bakterijami. Tim inovatorjev sestavljajo dr. Gaj Stavber, dr. Klemen Naveršnik, dr. Melita Hribar, dr. Katja Berginc, mag. Nina Malešič, Dušan Gašperlin in mag. Nataša Tanšek.

Zlato nacionalno priznanje timu inovatorjev za inovacijo Lincomplex

»Inovativni pristopi pri razvoju izdelkov z mlečnokislinskimi bakterijami nam prinašajo pomembno konkurenčno prednost. Menim, da nam je z izdelkom LinComplexTM uspelo narediti nov korak v razvoju in začrtati pomembne smernice za prihodnost. Tukaj smo vodilni in res prisrčna hvala vsem, ki so soustvarjali ta izdelek. Blagovna znamka Linex tako še utrjuje svojo vodilno vlogo na številnih trgih srednje in vzhodne Evrope. Pomembno pa je tudi, da se pri tovrstnih projektih različna področja v podjetju med seboj povezujemo, sodelujemo in gradimo skupno zgodbo o uspehu,« je povedal dr. Gaj Stavber, vodja razvojnih projektov v Razvojnem centru Slovenija, ki je vodil razvojno skupino.

Tim Lekovih inovatorjev, ki so prejeli zlato nacionalno priznanje za inovacijo Lincomplex skupaj s predsednikom uprave Leka in sodelavci.

Drugo zlato priznanje je prejela inovacija kontinuiranega in povezanega procesa za čiščenje biofarmacevtikov. Avtorji inovacije so dosegli veliko znižanje sicer visokih stroškov proizvodnje teh sodobnih in zelo učinkovitih zdravil. Pri razvoju so sodelovali dr. Gorazd Hribar, dr. Dejan Arzenšek, Helena Trnovec, Barbara Jeras, Linda Hribar Guštin, Jure Mohorič, Dominik Kert, Tibor Doles, mag. Nebojša Furlan, Maja Jelenc, Tomaž Novak in Roberta Tomaš.

Zlato nacionalno priznanje timu inovatorjev za inovacijo kontinuiran in povezan proces prenosa za čiščenje biofarmacevtikov na proizvodni skali.

»Trenutno so biološka zdravila še vedno težje dostopna številnim bolnikom po svetu, ker je njihova proizvodnja zelo kompleksna in draga, saj poteka preko serije individualnih stopenj. Mi smo v okviru konzorcijskega projekta »Izdelava novega procesa izolacije proteinov za biofarmacevtske namene« (nextBioPharmDSP) razvili nov kontinuiran in povezan proces za čiščenje biofarmacevtikov na proizvodni skali. V procesu smo z vzpostavitvijo kontinuirane izolacije produkta z učinkovitim odstranjevanjem nečistoč ter virusov in integracijo naprednih analitskih orodij dosegli znatno znižanje stroškov ter povečanje produktivnosti,« je povedal dr. Gorazd Hribar, vodja tehnoloških prenosov v Bioloških učinkovinah Mengeš.

Inovativnost in razvoj sta v središču Novartisovega delovanja tako na globalni ravni kot v Sloveniji. Slovenske ekipe so vključene v razvojne in proizvodne faze številnih prebojnih Novartisovih projektov. »Okolje, v katerem deluje farmacevtska industrija, se zelo intenzivno in hitro spreminja. Uspešna bodo tista agilna podjetja, ki bodo usmerila svoja sredstva v vodilni položaj na področju raziskav, najnaprednejše tehnologije in najsodobnejših terapij. Novartis je na poti razvoja v vodilno svetovno farmacevtsko družbo, ki jo bodo poganjali podatki in digitalizacija. Ponosen sem, da v tem razvoju igrajo pomembno vlogo tudi slovenski znanstveniki,« je povedal Robert Ljoljo, predsednik uprave Leka in predsednik Novartisa v Sloveniji.

Tim Lekovih inovatorjev, ki so prejeli zlato nacionalno priznanje za inovacijo kontinuiran in povezan proces prenosa za čiščenje biofarmacevtikov skupaj s predsednikom uprave Leka in sodelavci.

Iskrene čestitke vsem prejemnikom priznanj.

Besedilo: Družba Lek

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.