Search
Close this search box.

Do 417 evrov globe za lastnike psov

Cepljenje psov proti steklini je v Sloveniji zakonsko obvezno. Pri veterinarski inšpekciji ugotavljajo, da kar tretjina lastnikov psov te obveznosti ne izpolnjuje. Problem necepljenosti proti steklini se je po opažanjih inšpektorata pojavil po letu 2016, ko je bilo sprejeto triletno zaporedno cepljenje, ki mu je glede na standarde sledil premor.

Lastniki psov morajo upoštevati naslednja pravila:

Po Pravilniku za ugotavljanje, preprečevanje in zatiranje stekline se pse cepi prva tri leta enkrat letno, nadalje pa po navodilih proizvajalca, to je na dva do tri leta. Pes mora biti prvič cepljen med 3. in 4. mesecem starosti. Kasneje pa je potrebno paziti, saj se v primeru, če se cepljenje zamudi za le en dan, to šteje kot prekinitev in je potrebno psa ponovno cepiti enkrat letno 3 leta zapored. Psa je možno cepiti tudi do enega meseca pred datumom, ki je naveden v potnem listu živali. Datum veljavnosti cepljenja je vpisan v potnem listu psa, prav tako pa je možno preko spletne aplikacije preveriti, do kdaj velja cepljenje proti steklini.

Cepljenje proti steklini je obvezno:

Slovenija se je v letu 2016 proglasila za državo, prosto stekline, a veterinarska stroka še vedno izvaja ukrepe. Od sosednjih držav sta prosti stekline Italija in Avstrija, v zadnjih letih je število primerov ponovno naraslo predvsem na Hrvaškem, kjer zaenkrat še ne izvajajo peroralnega cepljenja lisic (v Sloveniji to poteka dvakrat na leto). Zadnji primer stekline pri ljudeh je bil pri nas ugotovljen leta 1950.

Če se cepljenje zamudi za le en dan, to šteje kot prekinitev.

Kaj se zgodi v primeru, če pes ni cepljen proti steklini:

Po 96. člen ZVMS latniku psa grozi globa od 125 do 417 evrov. Priporočeno je torej, da lastniki psov preverijo datume cepljenja živali in se držije datuma, saj lahko samo en dan zamude pomeni, da bo potrebno cepljenje ponavljati vsako leto, namesto vsaki dve ali tri leta. Cena cepljenja proti steklini znaša dobrih 31 evrov.

VIR: Pes moj prijatelj

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
samosvoja
samosvoja
4 let nazaj

Cool. Vse mi je jasno, razen…. Prosim za strokovno razlago, zakaj je obvezno cepiti pse med 3 in 4 mesecem. Včasih je bilo cepljenje obvezno pri 1 letu. Nikakor nisem proti cepljenju, sem pa proti neutemeljenim idiotizmom. Noben pes pri 3-4 mesecih ni odraščen – ne fizično, ne psihično. Moja osebna opažanja so, da se je pojavljalo bistveno več epilepsij pri cepljenju premladih psov. jasno mi je veterinar rekel, da to ni res, da ni takšnih sranskih učinkov cepljenja. Ko pa sem mu povedala, da takšnih ugotavljanj ni, ker jih enostavno ne raziskujejo, je pa bil tiho. Torej, bom izvedela, pa ne od kakšnega samooklicanega strokovnjaka, zakaj je bilo potrebno cepljenje premakniti starostno z enega leta na 3-4 mesece? Mladiči ne bežijo, jih pa s tem sranjem uničujemo!

Dogodki