Dišeči december: piškoti, ki v prazničnem času najpogosteje polnijo naše mize

Praznični čas je tisti, ko v domačih kuhinjah zadiši po cimetu, sveže pečenih dobrotah in vročem kakavu. Kateri pa so tisti piškoti, ki jih največkrat pripravimo med prazniki?
Fotografija je simbolična

Prazniki so tisti čas leta, ko imamo nekaj več prostega časa in ga izkoristimo s prijetnimi opravili – za obiske družine in prijateljev, za prijeten klepet z najdražjimi in seveda – praznično peko. Čokolada, maslo, cimet, klinčki, pomaranče, vse to so vonji, ki oznanjajo, da so prazniki pred vrati.

Med najbolj priljubljenimi piškoti, ki se jih lotimo med prazniki, so še vedno medenjaki. So klasični božični piškoti iz medenega testa, običajno z medom in začimbami, kot so cimet, klinčki in vanilija. Pogosto se ne le pečejo in jedo – velikokrat jih okrasimo z glazuro in jih uporabimo tudi kot praznične okraske ali darila. Zaradi vonja po začimbah in medu, so medenjaki pravi znanilci prazničnega vzdušja.

Tudi linške oči velikokrat pristanejo na naših prazničnih mizah. So klasični krhki piškoti, pogosto z marmelado ali džemom med dvema plastema testa in so še vedno med najbolj priljubljenimi piškoti. Linške oči vedno navdušijo, pa naj bodo polnjeni z marelično, malinovo ali slivovo marmelado, v zadnjih časih pa so vse bolj priljubljene tudi različice s čokoladnim polnilom. Mogoče se kdo opogumi in poskusi tudi s polnilom v dubajskem stilu. Pogosto jih spečejo v prazničnem času, ker je priprava precej preprosta in jih je mogoče narediti v raznih oblikah – srca, zvezdice, smrečice in številne druge oblike, zaradi česar so prava paša za oči, še posebej za naše najmlajše.

Med bolj priljubljenimi piškoti so zagotovo tudi vanilijevi rogljički, ki s svojim omamnim vonjem med peko napolnijo celo hišo. Skoraj vsaka družina ima svoj recept, s kakšno različico sestavin, pogosto podedovan od mame ali babice. Poleg medenjakov so najpogostejši “prvi piškoti decembra”, ker so nezahtevni, okusni in se odlično hranijo. Iz le nekaj sestavin pripravimo okusne, krhke in brezčasne piškote, ki na praznični mizi ne smejo manjkati.

Večna in nepozabna klasika, ki jo najdemo v skoraj vsakem gospodinjstvu med čarobnim decembrom, pa so zagotovo brezčasni strojni piškoti, ki so jih poznale že naše babice. Recept, ki se prenaša iz roda v rod, navdušuje s svojo preprostostjo in hitro pripravo. Iz le nekaj sestavin in ob pomoči strojčka oziroma keksomata, lahko v kratkem času pripravimo večjo količino piškotov, ki bodo teknili ob skodelici vročega čaja, kave ali zakuhančka. Najmlajši pa jih z velikim veseljem namakajo v dišeč kakav ali vročo čokolado. Preproste strojne piškote lahko tudi izboljšate in dodate kakšno posebno sestavino – v testo lahko dodate limonino ali pomarančno lupinico, začimbe ali jih po peki okrasite s čokoladnim prelivom. Kakorkoli, strojni piškoti so med prazniki vedno dobrodošel dodatek na praznični mizi.

Ne smemo pa pozabiti niti na čokoladne in limonine razpokančke, piškote s koščki čokolade, kokosove poljubčke, na domačega prijatelja, jogurtove žepke in številne druge piškote, s katerimi se razvajamo v času praznikov.

Praznična peka piškotov je na Koroškem, pa tudi po celi Sloveniji močno povezana s tradicijo, prazničnim preživljanjem časa z najbližjimi in domačnostjo. December je čas, ko kuhinje napolni vonj po maslu, vaniliji, cimetu in medu, ljudje pa si vzamejo več časa za skupno ustvarjanje.

Nič ni lepšega, kot ko s svojimi najdražjimi zavihtimo kuhalnice in s skupnimi močmi pripravimo čudovite, dišeče praznične piškote, ki poskrbijo za to, da kuhanje in peka nista le obveza, temveč druženje, užitek in ustvarjanje spominov.