Search
Close this search box.

Dijaki Srednje šole Slovenj Gradec in Muta ponovno državni prvaki v kuhanju (FOTO)

V sklopu že 66. Gostinsko turističnega zbora, ki je te dni potekal v Grand hotelu Union v Ljubljani, so dijaki Srednje šole Slovenj Gradec in Muta, Amadej Potočnik, Grega Vaukan in Klemen Kolar, pod mentorstvom Suzane Planšak s somentorico Bernardo Klančnik postali državni prvaki v kuhanju.

Dijaki srednje šole Slovenj Gradec in Muta so v znanju kuhanja ponovili lanski izjemen uspeh – dosegli so absolutno zmago – zlato medaljo in 1. mesto

Dijaki programov gostinstva in kuharstva so se tudi letos odpravili na tekmovanje v kategoriji MAGIC BOX v sklopu letos že 66. Gostinsko turističnega zbora. Tokrat so srečali v Ljubljani. Na Koroško so se vrnili z izjemnim rezultatom; premagali so vso konkurenco in postali državni prvaki.

Izjemna koroška ekipa mladih kuharjev Grega, Amadej in Klemen

To je prireditev turizma in gostinstva, ki ima v Sloveniji najdaljšo tradicijo. Združuje tako zaposlene v gostinstvu in turizmu, kot tudi mlajše, ki so še v procesu šolanja. Prireditev tekmovalcem omogoča prikaz lastnega strokovnega znanja, primerjavo z dijaki drugih srednjih gostinskih šol ter predvsem izmenjavo praks in izkušenj s ciljem, danes prikazano – jutri v praksi uporabljeno.

Gostinsko turistični zbor je praznik slovenskega gostinstva in turizma. Vsako leto postreže z več kot 30 tekmovanji, ki se izkažejo kot prava kulinarična poezija in umetnina. Zaposleni v gostinstvu in turizmu na tekmovanjih pokažejo vse svoje spretnosti in dodano vrednost. Vsako leto znova tako ponesejo kvaliteto ponudbe in storitev v turizmu na višji nivo.

Njihov preizkus znanja je izjemno zahteven, saj morajo biti pri delu iznajdljivi in inovativni, povezati morajo teorijo s praktičnim izdelkom v 60 minutah. Dijaki so v obdobju pred tekmovanjem preizkusili različne kombinacije jedi, urili strežbo in spoznavali čuda sveta. Za dijake je tak način dela velik izziv, pridobijo si nove izkušnje in spoznajo skorajda nešteto kombinacij hrane in pijače.

Zmagovalna ekipa z mentorico

In s čim so prepričali strogo komisijo?

Na zmagovalnem krožniku pa se je znašlo kar 9 komponent: široki rezanci v smetanovi omaki z orehi, piščančja rulada z listi mlade špinače, bučni pire, sotiran brokoli s slanino in čebulo, gratinirani šampinjoni, flambirana rdeča pesa, hruška – kuhana v vinu, čatni in penasta omaka. Sama priprava, izgled krožnika in okusi so tako prepričali strogo komisijo, da so koroški ekipi podelili najvišje število točk.

Preberite tudi, kako je bilo na tekmovanju lani: Dijaki Srednje šole Slovenj Gradec in Muta državni prvaki v kuhanju

Dijakom in njihovim mentoricam iskreno čestitamo!

Besedilo: Alenka Helbl

Dogodki

V sklopu že 66. Gostinsko turističnega zbora, ki je te dni potekal v Grand hotelu Union v Ljubljani, so dijaki Srednje šole Slovenj Gradec in Muta, Amadej Potočnik, Grega Vaukan in Klemen Kolar, pod mentorstvom Suzane Planšak s somentorico Bernardo Klančnik postali državni prvaki v kuhanju.