Dež povzroča težave tudi na Koroškem

plaz podgorje
Fotografija: Plaz v Podgorju konec novembra

Regijski center za obveščanje Koper je popoldne zaradi visokega plimovanja morja v Piranu že drugič v tej deževni soboti sprožil sireno javnega alarmiranja z opozorilo na nevarnost. Morje je poplavilo pomol pred hotelom Piran, Prešernovo nabrežje in Punto, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

Preberite tudi: Nekatere reke zaradi obilnih padavin prestopile bregove. Vremenoslovci napovedujejo tudi sneg

Morje je najnižje dele obale v Piranu začelo poplavljati ponoči in sirena z opozorilom na nevarnost je prebivalce zbudila že ob 4.13. Druga je sledila ob 16.24.

Močno deževje je danes zajelo večji del Slovenije, z dela Primorske pa poročajo o močnem vetru. Ta je podiral drevesa na ceste, v naselju Jagodje pa je drevo padlo na osebno vozilo.

Na upravi za zaščito in reševanje so do popoldneva zabeležili 27 dogodkov v občinah Piran, Šmarje pri Jelšah, Izola, Kobarid, Škofja Loka, Slovenj Gradec, Črna na Koroškem, Bovec, Koper, Naklo, Maribor, Bled, Kočevje, Lukovica, Cerkno, Idrija, Jesenice, Tolmin in Ilirska Bistrica.

Gasilci iz 17 prostovoljnih gasilskih društev in treh poklicnih enot so zaradi poplav meteornih voda morali prečrpavati vodo iz kletnih in pritličnih prostorov stanovanjskih in poslovnih objektov v več krajih po državi. Meteorna voda je med drugim zalila parkirišče pred trgovskim centrom v Škofji Loki, klet večstanovanjskega objekta v Kočevju ter prostore kmetijske zadruge in skladišče nekega podjetja v Naklem. Na Kosovi ulici na Jesenicah je potok, ki je razlival zaradi večje količine meteorne vode, ogrožal hišo.

V občini Ilirska Bistrica so popoldne zaradi naraščanja reke Reke začeli prebivalcem naselja Rečica in Bazoviške ceste v Ilirski Bistrici preventivno razvažati protipoplavne vreče. Delno poplavljeni sta tudi cesti Trpčane – Jablanica in Dolnji Zemon – Ilirska Bistrica.

Preberi še:  Pristojni danes predvidoma z ravnatelji o samotestiranju učencev, do poldneva čas za prijavo maturantov na cepljenje

Javno podjetje Komunala Ilirska Bistrica je uporabnike pitne vode obvestilo, da je zaradi obilnih padavin na tamkajšnjem vodovodnem sistemu povečana motnost vode, zato jo je treba pred uporabo v prehrambene namene prekuhavati.

Sprožila sta se dva zemeljska plazova, in sicer v Podgorju v občini Slovenj Gradec in v Tolminu, kjer je poškodovan del vozišča. Zaradi poškodovanih ostrešij pa je voda zalila tudi notranje prostore treh objektov.

prijavi se

prijavi se v svoj račun