Nekatere reke zaradi obilnih padavin prestopile bregove. Vremenoslovci napovedujejo tudi sneg

FOTO: PGD Mislinja
Fotografija je simbolična

Na Agenciji RS za okolje, kjer so za danes izdali opozorilo pred obilnimi padavinami in močnim vetrom, opozarjajo tudi, da imajo nekatere reke visok vodostaj. Ponekod so že prestopile bregove, so za STA povedali na agenciji.

Reke, ki so dosegle najvišje vodostaje in lahko poplavljajo na območjih pogostih poplav, so reka Reka, Rižana, Dragonja, Soča, Tolminka in Sava Bohinjka, je naštel dežurni meteorolog na agenciji Brane Gregorčič.

Po podatkih agencije bodo popoldan in v noči na nedeljo reke v večjem delu Slovenije še naraščale. Ob tem so možna razlivanja rek zlasti v zahodni, osrednji in jugozahodni Sloveniji. Predvsem v porečjih rek na severnem Primorskem, Gorenjskem, v osrednji Sloveniji, Koroškem in ponekod na Notranjskem lahko popoldan močneje narastejo manjši in tudi hudourniški vodotoki ter se pri tem razlijejo. Kraška polja pa bodo ponovno ojezerjena, so sporočili iz centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje.

V nedeljo čez dan bodo reke po krajši prekinitvi ponovno narasle.

Gladina morja bo danes in nedeljo povišana. Morje bo danes med 18. in 20. uro, zlasti pa v nedeljo med 5. in 9. uro poplavilo nižje dele obale. Visoka gladina morja ob dnevni plimi bo vztrajala tudi v prvih dneh prihodnjega tedna, so še navedli v centru za obveščanje.

Po napovedih vremenoslovcev bo danes oblačno, padavine se bodo postopno razširile proti vzhodu. Vmes bodo močnejši nalivi, lahko tudi zagrmi. Na območju Julijskih Alp se bo meja sneženja popoldne spustila do nadmorske višine okoli 800 metrov.

Ponoči bo dež prehodno ponehal, od severa se bo delno zjasnilo. Jutranje temperature bodo od dve do sedem, na severu okoli nič, na Primorskem okoli deset stopinj Celzija.

V nedeljo zjutraj bo v zahodnih krajih znova začelo deževati, padavine pa se bodo dopoldne razširile nad večji del države. Meja sneženja bo na nadmorski višini med 800 in 1200 metrov.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.