Search
Close this search box.

Danes se lahko udeležite javne razprave o ideji univerzalnih temeljnih storitev ter potrebi po novi politiki javnih storitev v Sloveniji

V prostorih raum Au bo v danes, 16. oktobra, potekala moderirana javna razprava, na temo Univerzalne temeljne storitve – socialna država za 21. stoletje? Dogodek se bo odvil na Partizanski poti 12 v Slovenj Gradcu, s pričetkom ob 18. uri.

O ideji univerzalnih temeljnih storitev ter o potrebi po novi politiki javnih storitev v Sloveniji se boste lahko na moderirani javni razpravi pogovarjali z izr. prof. dr. Tamaro Pavasović Trošt z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, ki je tudi recenzentka knjige Univerzalne temeljne storitve. Razpravo bo povezoval Aljaž Kitak.

Zgolj leto po angleškem izvirniku je pri Zavodu OPRO iz Ljubljane izšel slovenski prevod knjige Univerzalne temeljne storitve. Avtorja Anna Coote in Andrew Percy si v njej prizadevata za razširitev sedanjih javnih storitev, kot sta na primer zdravstvo in izobraževanje, na druga področja, prav tako nujna v vsakodnevnem življenju ljudi. Skrbstvo, nastanitev, transport, nenazadnje pa tudi dostop do digitalnih informacij – vse to so storitve, ki bi jih lahko v prihodnje zagotavljali javno.

Odlomek iz knjige: Vsi, pa naj zaslužimo še toliko ali še tako malo, potrebujemo določene stvari, da lahko živimo – in da je naše življenje človeka vredno. Streho nad glavo, primerno hrano, izobrazbo, ljudi, ki skrbijo za nas, ko tega sami ne zmoremo, zdravniško pomoč, ko smo bolni, vodo in elektriko, prevoz do tja, kamor moramo, in (v teh časih) dostop do interneta. Univerzalne temeljne storitve niso čudežna rešitev ali univerzalna formula, s katero bi udejanjili sodelovanje in kolektivno odgovornost, temveč kompleksen predlog s številnimi razsežnostmi.”

Avtorja si med drugim prizadevata tudi za boljšo kakovost sedanjih storitev, predvsem z uvedbo participativnosti, s katero bi te storitve nadzirali ljudje, ki jih potrebujejo in uporabljajo. Na državi pa je, da te storitve podpre ter zagotovi potrebno infrastrukturo za enakopraven dostop vseh, tudi (ali predvsem) tistih najranljivejših med nami, do tovrstnih storitev. Ob tem pripomnita potrebo po radikalni spremembi zdajšnjega prevladujočega političnega dogovora, ki sloni na neoliberalni ekonomiji, socialni nepravičnosti, pa tudi na zanikanju klimatskih sprememb.

Ob udeležbi na dogodku vas naprošamo, da se držite priporočil NIJZ,” dodajajo organizatorji.

Dogodki

V prostorih raum Au bo v danes, 16. oktobra, potekala moderirana javna razprava, na temo Univerzalne temeljne storitve – socialna država za 21. stoletje? Dogodek se bo odvil na Partizanski poti 12 v Slovenj Gradcu, s pričetkom ob 18. uri.