Search
Close this search box.

Danes pretežno oblačno z nekaj sonca, možne so tudi nevihte

Nad osrednjim Sredozemljem je odcepljeno višinsko jedro hladnega zraka s plitvim ciklonom, ki se pomika nad Apeninski polotok in se približuje našim krajem ter bo jutri občutno vplivalo na vreme pri nas. Nad zahodno Evropo je območje visokega zračnega pritiska, ki sega tudi nad večji del srednje Evrope. Nad severnim Atlantikom in Skandinavijo so ciklonska območja. Vremenske fronte se zadržujejo daleč severno od nas. 

Čez dan bo spremenljivo do pretežno oblačno, tudi nekaj sonca

Čez dan bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bo lahko ponekod za krajši čas tudi nekaj več sonca. Na Hrvaškem se bodo prožile padavine, predvsem popoldan tudi nevihte, ki bodo potovale proti Sloveniji. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 21, na Primorskem do okoli 24 °C.

Predvsem v južni polovici države se bodo pojavljale tudi občasne, lokalne nevihte. Te bodo bolj verjetne pozno popoldan in zvečer. Ob nevihtah so možni silovitejši nalivi in sunki vetra, lahko tudi manjša toča. Na skrajnem jugovzhodu Slovenije je možna tudi kakšna močnejša nevihta s silovitejšimi nalivi in točo. Nevihte bodo možne tudi nad območjem severnega Jadrana (Primorska, Furlanija, Istra). 

Bolj pogoste nevihte in največjo verjetnost za nastanek močnejši nevihtnih celic pričakujemo na območju južnega dela centralne Hrvaške, kjer se bo po zadnjih izračunih nekaterih meteoroloških modelov, nabralo največ potencialne konvektivne energije, ki bo v kombinaciji z ostalimi dejavniki, vplivala na razvoj nevihtnih celic.

Besedilo: neurje.si