Search
Close this search box.

Danes pogoste plohe in nevihte z nalivi, obilnejše padavine tudi v noči na petek

Med Skandinavijo in srednjo Evropo je plitvo ciklonsko območje. Tudi med Francijo in Britanskim otočjem ter na jugovzhodnem robu Francije so nastala plitva ciklonsko območje. Vremenske fronte se nahajajo nad zahodnim in severnim delom srednje Evrope. Ozračje je nad večjim delom Evrope nestabilno, zato marsikje nastajajo plohe in nevihte. Danes popoldan in zvečer nas bo prešla hladna fronta.

V noči na sredo so se v zahodni polovici Slovenije začele pogosteje pojavljati plohe in posamezne nevihte. Ob nevihtah lahko predvsem na Primorskem nastajajo močnejši nalivi s sodro. Danes dopoldan se bodo občasne padavine, večinoma plohe in kakšna nevihta, razširile nad večji del Slovenije. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14 °C. 

Čez dan bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in nevihtami. Ob nevihtah se bodo pojavljali močnejši nalivi, ki jih lahko spremljajo močnejši sunki vetra ter sodra ali manjša toča. Najvišje dnevne temperateure bodo od 15 do 20 °C. Čez dan bo ponekod v severni Sloveniji prehodno zapihal veter severozahodne do severne smeri. Zvečer se bo ozračje od severa umirjalo, padavine pa bodo v noči na četrtek povsod ponehale. 

Val obilnejših padavin v noči na petek

V četrtek bo spremenljivo oblačno, občasno ponekod delno jasno. Popoldan se bo od zahoda pooblačilo, začele se bodo pojavljati padavine, ki se bodo zvečer in v noči na petek okrepile in razširile nad vso Slovenijo. V noči na petek nas bo prešla izrazitejša hladna fronta. Vmes bodo tudi lokalni nalivi. Do petka dopoldan bodo padavine oslabele in ponehale. V petek popoldan bo ponekod ponovno nastalo nekaj osamljenih, manjših ploh in neviht. 

Večja količina padavin in omilitev suše

Plohe in nevihte so po definiciji krajevni in časovno omejeni pojavi, zato je količino padavin za določena območja praktično nemogoče napovedovati. Kljub temu pa lahko predvidimo pogostost ploh in neviht in približno stopnjo nestabilnosti ozračja. Ozračje bo v prihodnjih dneh, predvsem danes in v noči na petek, zelo nestabilno. Prešle nas bosta dve hladni fronti. Prva bo Slovenijo dosegla v sredo čez dan, prešla pa nas bo zvečer in v noči na četrtek, druga hladna fronta pa nas bo prešla v noči na petek.

Padavine, predvsem plohe in nevihte se bodo v sredo in v noči na petek pojavljale praktično povsod po Sloveniji. Le te bodo pogoste, zato bo lokalno lahko padla obilnejša količina dežja. Tla si bodo po hudi spomladanski suši, končno, vsaj za nekaj časa opomogla. 

Besedilo: neurje.si

Dogodki