Covidni oddelek v ponedeljek odpira tudi slovenjgraška bolnišnica

Zaradi izrazitega poslabšanja epidemiološke slike v naši državi, ki je posledica bistveno bolj prenosljive Delta različice korona virusa in dokaj nizke stopnje prelepljenosti, narašča potreba po hospitalizaciji, so danes sporočili iz SB Slovenj Gradec, ki bo od ponedeljka, 6. septembra, naprej spet sprejemala covidne bolnike.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so na ponovno odprtje Covid oddelka dobro pripravljeni. Poleg zdravljenja pacientov na covid oddelku, bodo vlagali vse napore, da bo potekala obravnava vseh ostalih pacientov, čim bolj nemoteno. “Koliko bomo pri tem uspešni, pa je odvisno tudi od vseh nas državljanov oz. precepljenosti populacije. Podatki iz bolnišnic potrjujejo, da je verjetnost, da bomo potrebovali hospitalizacijo bistveno večja v kolikor nismo cepljeni,” so sporočili iz SB Slovenj Gradec.

Zato pozivamo vse, ki se za cepljenje še niste odločili, da o tem ponovno razmislite in z vašo odločitvijo – ZA CEPLJENJE pripomorete, h čim bolj nemoteni obravnavi vseh pacientov v naši bolnici in čim manjši omejitvi v naših življenjih. Prepričani smo, da bomo skupaj zmogli,” dodajajo v regijski bolnišnici.

Pri tem naj spomnimo, da je po strategiji ministrstva za zdravje za zdravljenje covidnih bolnikov v četrtem valu epidemije predvidenih skupno 926 postelj, od tega 762 navadnih in 164 za intenzivno nego. Določenih je šest faz in merila za prehod v vsako izmed njih.

V tretji fazi se naj bi covidna oddelka odprla tudi v SB Slovenj Gradec, kjer bodo zagotavljali 20 navadnih in tri intenzivne postelje, ter v SB Jesenice, kjer bodo zagotavljali 12 navadnih postelj in nobene intenzivne. V UKC Ljubljana bodo v tej fazi zagotavljali skupno 157 postelj, od tega 37 intenzivnih. V UKC Maribor bodo zagotavljali 92 postelj, od tega 22 intenzivnih. Klinika Golnik bo zagotavljala 36 postelj (od tega šest intenzivnih), SB Celje 69 (od tega 11 intenzivnih), SB Nova mesto 38 (od tega osem intenzivnih), SB Murska Sobota 44 (od tega 10 intenzivnih) in SB Nova Gorica 34 postelj (od tega štiri intenzivne). Tretja faza velja, ko se v bolnišnicah zdravi do 500 covidnih bolnikov.

Trenutno bolnike s covidom-19 zdravijo v obeh kliničnih centrih v Ljubljani in Mariboru, v Splošni bolnišnici Celje, na Kliniki Golnik ter bolnišnicah v Murski Soboti, Novi Gorici in Novem mestu, kažejo podatki Sledilnika za covid-19.

Sicer pa so v Sloveniji v četrtek ob opravljenih 3303 testih PCR na okužbo z novim koronavirusom potrdili 610 okužb. Pozitivnih je bilo torej 18,5 odstotka opravljenih testov. V bolnišnicah zdravijo 180 covidnih bolnikov, od tega 41 na intenzivni terapiji.

Vir: Vlada RS, STA, SB Slovenj Gradec