Čez teden dni na nočni pohod po Meškovi poti ob polni luni

Turistično društvo MURN 11. januarja 2020 pripravlja tradicionalni nočni pohod ob prvi polni luni po Meškovi poti. Pričetek pohoda bo ob 18.00 uri pri cerkvi sv. Roka na Selah.

Pohod ob prvi polni luni bo letos potekal že devetnajsto leto zapored. Primeren bo tako za rekreativne kot tudi bolj zahtevne pohodnike. Organizatorji priporočajo, da se opremite s toplimi oblačili in obutvijo ter veliko dobre volje. Pripravljajo tudi družabno srečanje ob poti v Gostilni Neža.

Meškova pot je posvečena duhovniku in pisatelju Franu Ksaverju Mešku, ki je živel na Selah pod Uršljo goro. Pot je dolga 14 km in prehodna v približno petih urah. Poteka na območju vasi Sele in Vrhe ob vznožju Uršlje gore in vodi od cerkve sv. Roka do cerkve sv. Neže ter nazaj na Sele. Pot je označena z usmerjevalnimi tablami, označbami na drevesnih deblih ter kozolci in s karto poti na izhodiščnih točkah.

Franc Ksaver Meško je kot duhovnik služboval v različnih krajih, največ na Koroškem. Od leta 1921 je svoje delo opravljal v župniji pri sv. Roku na Selah. Meško je pisal povesti, črtice, romane, novele, pesmi in drame, uveljavil pa se je tudi kot mladinski pripovednik. Je zgled širokosrčnega človeka in prepričljivega pisatelja, ki je bil vedno prežet z ljubeznijo do vsega lepega, resničnega, dobrega, poznal je izbran občutek za besedo, naravo in ljudi.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije