Cepivo je sredstvo za vrnitev v normalnost

Sodelavci Znanstveno-raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) prebivalce spodbujajo, da se odločijo za cepljenje proti covidu-19. Odgovorne institucije v državi pa pozivajo k prizadevanjem za dosego čim višje stopnje precepljenosti. Cepivo je za družbo sredstvo, ki nas vrne v normalnost, opozarjajo.

V ZRC SAZU vse odgovorne institucije v državi pozivajo, “da ob obetu nezadostne precepljenosti končno storijo tisto, kar bi morali storiti že pred nekaj meseci”; da prek sistemov javnega zdravstva k cepljenju nemudoma in aktivno povabijo prav vsakega polnoletnega prebivalca, da v ta namen po potrebi vključijo dodatne kadre ter da si pri tem zastavijo cilj kolikor je mogoče visoke precepljenosti. Ta cilj pa naj še posebej aktivno spremljajo pri starejših generacijah prebivalcev in ogroženih skupinah, so zapisali v izjavi v podporo cepljenju.

Kot so dodali, svobodna izbira posameznika, da cepljenje zavrne, s tem nikakor ne bo ogrožena, a pristojni bodo naposled dokazali, da epidemijo jemljejo resno. “Rešimo ta problem in – rešimo ga trajno. Nočemo le prekinitve epidemije, ne želimo si le še enega poletnega oddiha, hočemo konec epidemije. Najboljše življenje z virusom je precepljenost in najboljši virus je virus, ki ga ni,” so zapisali v ZRC SAZU.

Spomnili so, da je več kot leto spopadanja z epidemijo mnogim po svetu in pri nas vzelo svojce, prijatelje in kolege. Mnogim, tudi mlajšim, je epidemija odnesla mesece zdravja. Prav vsem, tudi tistim, ki so epidemijo želeli odmisliti in se trudili živeti, kakor da je ni, pa je vzela normalnost. Odzivi na izgubo normalnosti so bili raznovrstni in so vsi povsem razumljivi. Kot družba, kot skupnost, ki presega posameznika, pa se lahko odločimo, da gremo naprej drugače, da spet hočemo več, so poudarili v izjavi.

“Tako kot večina zdravil in vse medicinske aparature tudi cepiva niso in ne morejo biti ‘naravna’. So orodja, ki jih je iznašla civilizacija, da preobrne naravni tek stvari v okoliščinah, ki bi nam sicer prinesle sitnosti, bolečine, trpljenje ali smrt. So pripomoček, s katerim se – ko to hočemo – vrnemo v stanje, ki mu rečemo zdravje in dobro počutje. Kar je zdravilo za človeka, je cepivo za družbo: je sredstvo, ki nas vrne v normalnost,” so opozorili na ZRC SAZU.

Kot so navedli, epidemija ni stres, ki ga predihamo in prespimo, ni glavobol, ki izgine sam od sebe. Epidemija je kot družbena migrena. “A če za migreno še danes iščejo učinkovita zdravila, smo cepivo za družbeno migreno že iznašli – in od nas je odvisno, ali bomo to priložnost izkoristili ali ne,” so še izpostavili v izjavi.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije