Search
Close this search box.

Čebelarji se bodo srečali na Uršlji gori pri najvišje ležečem čebelnjaku (FOTO)

Čebelarska zveza Koroške organizira vseslovenski pohod čebelarjev na Uršljo goro, z ogledom najvišje ležečega čebelnjaka sveto mašo ter druženjem.

Srečanje bo potekalo v nedeljo, 4. avgusta 2019., na Uršlji gori. Ob 11. uri je v cerkvi sv. Uršule sveta maša, po maši pa sledi druženje čebelarjev in vseh pohodnikov.

Organizatorji, so v letošnjem vabilu zapisali: »Vabimo vas na pohod na Uršljo goro v  znamenju čebel. Čebele opravljajo svoje poslanstvo – opraševanje tudi na Uršlji gori. V tem duhu se bomo to nedeljo zbrali čebelarji in se srečali pri najvišjem ležečem čebelnjaku v Sloveniji.«

Lansko leto so namreč čebelarji na 1699 metrov visoki Uršlji gori postavili najvišje ležeči slovenski čebelnjak, ki so ga lani v sklopu svetovnega dneva čebel tudi uradno otvorili in blagoslovili. Botra čebelnjaka je postala županja Črne na Koroškem mag. Romana Lesjak.V njem pa so čebele preživele že tudi prvo poletje, nakar so jih jeseni prestavili v dolino, v ponedeljek, 17. junija, pa so jih ponovno preselili nazaj na goro, kjer bodo do jeseni oziroma dokler bo paša.

Preberite tudi: Čebelarji opozarjajo na katastrofalno letino in pričakujejo konkretne rešitve: “Marsikateri panj ne bo dal niti kilograma medu” (VIDEO)

Tako sta dva panja kranjskih čebel lansko poletje prvič stala v bližini Doma na Uršlji gori. Čebelarji pa so dnevni donos, v obeh panjih z mladimi čebeljimi družinami, spremljali kar po spletu, saj sta le ta opremljena z elektronsko tehtnico in tako je, po besedah predstavnika koroških čebelarjev, Rudija Vogla, tudi letos.

Za vse tiste pohodnike in ljubitelja gora ter čebelarje in njihove podpornike, ki težko hodite, pa bi se srečanja želeli udeležiti, bo od parkirišča do vrha poskrbljeno za prevoz s predhodno najavo. Za dodatne informacije pokličite na tel.: 041 347 229 (Rudi Vogel).

Naj medi!

Dogodki