Search
Close this search box.

Bratuškova napoveduje brezplačno uporabo javnega prevoza za upokojence

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je napovedala, da se bodo upokojenci z vlaki in avtobusi lahko vozili brezplačno že v naslednjem letu.

Bratuškova je napoved ugodnosti za najbolj ranljivo družbeno skupino v Sloveniji napovedala ob začetku parlamentarne obravnave predloga sprememb Zakona o prevozih v cestnem prometu.

FOTO: Ministrstvo za infrastrukturo

»Ko govorimo jo javnem prevozu, govorimo o ljudeh. S spremembo med drugim vzpostavljamo pogoje, da bomo v naslednjem letu upokojencem in upokojenkam zagotovili brezplačni javni prevoz. Moj osebni končni cilj pa seveda je, da bi bo javni potniški promet brezplačen za vse državljanke in državljane,« je povedala ministrica in zagotovila, da bo brezplačen javni prevoz za upokojence na voljo v drugi polovici prihodnjega leta, če ne že prej.

Več potnikov, manj bremena za okolje

S predlaganimi izboljšavami zakona želimj na Ministrstvu za infrastrukturo doseči povečanje števila potnikov javnega potniškega prometa, da bi zmanjšali okoljska bremena prometa. Trend rasti uporabe osebnih avtomobilov v Sloveniji se še ne ustavlja, hkrati s povečevanjem števila osebnih avtomobilov pa se zmanjšuje število potnikov v avtobusih in vlakih. Na ministrstvu si želijo trende obrniti.

Dodatni ukrepi za boljši javni potniški promet

V preteklem letu so uveljavili enotno vozovnico javnega potniškega prometa, s katero se vsi potniki lahko na določeni povezavi peljejo z avtobusom ali vlakom kateregakoli prevoznika. Uvedli so tudi hitre avtobusne povezave med večjimi kraji in prestolnico, s katerimi so pomembno izboljšali ponudbo javnega prevoza. Tej hitri avtobusi imajo majhno število postankov, zato je potovanje primerljivo tistemu z osebnim avtomobilom – le še bolj udobno je, saj vožnjo prepustimo poklicnemu vozniku, dodajajo na ministrstvu.

Preberite tudi:Javni prevoz od danes še bolj dostopen: Poleg hitrih linij na voljo tudi dnevne enotne vozovnice

Z ukrepi za izboljšanje javnega prevoza potnikov želijo nadaljevati in s primernimi spremembami zakonodaje pripravljajo teren za še bolj učinkovit in še udobnejši javni potniški promet. Med drugim urejajo pravno podlago za to, da bo ministrstvo lahko vodilo osebne podatke potnikov za različne vrste vozovnic, kar je nujen ukrep za uvedbo ugodnosti za določene skupine prebivalstva, kot so brezplačni prevozi za upokojence.

Poleg upokojencev se bodo brezplačno vozili tudi registrirani športniki, mladi registrirani in kategorizirani športniki s statusom dijaka ali študenta pa bodo subvencionirano vozovnico lahko uporabljali tudi od svojega bivališča do kraja vadbe. V zakonu je doslej manjkala možnost, da bi študenti in dijaki invalidi imeli zagotovljene brezplačne prilagojene prevoze.

Avtobusne prevoze v Sloveniji izvajajo koncesionarji, ki se jim 2. decembra letos iztečejo koncesije. S spremembo zakona bodo ustvarili pravno podlago za podaljšanje koncesijskih razmerij do 2. decembra 2021 in do takrat izvedli razpis za podelitev koncesij ali sklenitev prevoznih pogodb, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Besedilo: www.gov.si – Ministrstvo za infrastrukturo

Dogodki

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je napovedala, da se bodo upokojenci z vlaki in avtobusi lahko vozili brezplačno že v naslednjem letu.