Search
Close this search box.

Javni prevoz od danes še bolj dostopen: Poleg hitrih linij na voljo tudi dnevne enotne vozovnice

Odslej lahko kupite dnevno enotno vozovnico za določeno relacijo in se na tej poti z avtobusom in vlakom peljite kolikokrat želite. To je nova pridobitev vedno bolj dostopnega javnega potniškega prometa, ki je zaradi uvedbe enotnih vozovnic in novih hitrih avtobusnih linij med večjimi slovenskimi kraji in Ljubljano veliko bolj učinkovit.

Ministrstvo za infrastrukturo je v sodelovanju s koncesionarji, ki izvajajo gospodarsko javno službo linijskih prevozov potnikov, 1. junija uvedlo pomembne novosti – enotno vozovnico in 18 hitrih linij avtobusov.

Z enotno vozovnico lahko potniki na določeni relaciji potujejo večkrat dnevno z vsemi vrstami in izvajalci javnega prevoza. 

Z enotno vozovnico lahko potniki na določeni relaciji potujejo večkrat dnevno z vsemi vrstami in izvajalci javnega prevoza. S 15 novimi hitrimi linijami avtobusov med Ljubljano in večjimi slovenskimi kraji in pohitritvijo treh obstoječih linij je na voljo 82 novih avtobusnih povezav brez postankov med potjo. Tako 4.000 potnikom na dan omogočamo, da potujejo s skoraj enako hitrostjo, kot je hitrost potovanja z osebnim avtomobilom.

FOTO: Ministrstvo za infrastrukturo

Sprva so bile na voljo le mesečne in letne neimenske (prenosljive) vozovnice, s 1. 8. 2019 pa lahko potniki kupijo tudi enkratno, dnevno in tedensko neimensko enotno vozovnico integriranega javnega potniškega prometa (IJPP). Tako bo potovanje po Sloveniji močno olajšano tudi tistim, ki javni prevoz potrebujejo občasno.

Vse vrste enotnih vozovnic se lahko uporabijo na vseh vrstah javnega prevoza in pri vseh prevoznikih, ki vozijo na relaciji, za katero je enotna vozovnica kupljena.

Pri prodaji vseh enotnih vozovnic v predprodaji se preveri in upošteva najkrajša razdalja od točke A do točke B po registriranih voznih redih.

»Z vsemi temi novostmi bi radi potnikom približali javni potniški promet. Želimo si, da bi bil čim večkrat uporabljen,« je na predstavitvi novosti povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki je z nakupom mesečne vozovnice delovanje sistema enotne vozovnice preizkusila v praksi. »Zavedam se, da iz marsikaterega konca Slovenije pot z vlakom še vedno traja predolgo, bodo pa pri skrajšanju časovnih razdalj med kraji pomagale tudi druge investicije ministrstva, investicije v infrastrukturo. Konkretno, ko bodo naslednje leto zaključena dela na železniški povezavi med Ljubljano in Mariborom, naj bi ta pot z vlakom trajala 90 minut, kar je primerljivo vožnji z avtom.«

FOTO: Ministrstvo za infrastrukturo

Značilnosti enkratne enotne vozovnice

  • Je enosmerna.
  • Nakup je možen samo na kartico IJPP.
  • Nakup je možen 30 dni vnaprej za točno določen dan. Pri prodaji enkratne vozovnice se v sistemu IJPP avtomatsko preveri, ali je možno potovanje na relaciji, ki jo je za določen dan izbral potnik.
  • Vozovnica se lahko uporabi od 00.00 za dan, za katerega je bila prodana, do 23.59 istega dne. Aktivni čas veljavnosti enkratne vozovnice se šteje od prve validacije in je odvisen od razdalje potovanja: na razdalji do 50 km je časovna veljavnost vozovnice 120 minut, na razdalji do 150 km je veljavnost 30 minut in na razdalji nad 150 km 600 minut
  • Duplikat je možen samo z računom.
  • Cena enkratne vožnje se določi na podlagi razdalje in tarifne lestvice, ki je bila objavljena v Uredbi o načinu izvajanja gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov, o koncesiji te službe in ureditvi sistema enotne vozovnice.

Pri nakupu enkratne vozovnice potnik ne dobi brezplačno kartice IJPP. Kartice lahko izvajalci prodajajo po ceni 2,00 evra (z DDV) za kartico.

Značilnosti dnevne enotne vozovnice

  • Je dvosmerna.
  • Nakup je možen 30 dni vnaprej za točno določen dan. Pri prodaji enkratne vozovnice se v sistemu IJPP avtomatsko preveri, ali je možno potovanje na relaciji, ki jo je za določen dan izbral potnik.
  • Velja ves dan od 00:00 do 23:59. Zadnja dovoljena validacija je ob 23.59, potnik lahko z istim vozilom nadaljuje potovanje do cilja, ne glede na čas potovanja.
  • Duplikat je možen samo z računom.
  • Cena: dvakratnik enkratne vožnje.

Tudi pri nakupu dnevne vozovnice potnik ne dobi brezplačne kartice IJPP. Kupijo jo lahko po ceni 2,00 evra (z DDV) pri izvajalcih.

Značilnosti tedenske enotne vozovnice

  • Je dvosmerna.
  • Nakup je možen 30 dni vnaprej, vozovnica se prodaja za točno določen teden.
  • Potnik mora sam preveriti, katere dni v tednu je zagotovljeno potovanje na izbrani relaciji.
  • Aktivni čas: od ponedeljka od 00:00 do nedelje do 23:59. Zadnja dovoljena validacija je v nedeljo ob 23.59, potnik lahko z istim vozilom nadaljuje potovanje do cilja, ne glede na čas potovanja.
  • Duplikat je možen samo z računom.
  • Cena: osemkratnik enkratne vožnje.

Tedenska enotna vozovnica potniku ne omogoča vsakodnevne vožnje na izbrani relaciji. Naloga potnika je, da ta sam preveri vozne rede in možnosti potovanja med delavniki, ob sobotah, nedeljah in v času praznikov in glede na režime šolskih voženj.

Pri nakupu tedenske enotne vozovnice dobi potnik kartico IJPP brezplačno. 

Enotne vozovnice je potrebno kupiti v predprodaji in jo naložiti na kartico IJPP ali eno izmed kartic, ki imajo enake značilnosti kot kartica IJPP in naloženo aplikacijo IJPP (npr. kartice Urbana, Nomago, SŽ).

Cena vozovnice se bo izračunala na podlagi najkrajše razdalje med vstopnim in izstopnim postajališčem, s čimer želijo na ministrstvu spodbuditi kupovanje vozovnic na blagajnah namesto na avtobusih in vlakih, saj je lahko cena višja od cene vozovnice, kupljene v predprodaji na stacionarnem prodajnem mestu. V primeru nakupa vozovnice na vozilu, pa bo cena vozovnice izračunana na podlagi dejanske poti, ki jo bo vozilo prevozilo od potnikove vstopne in izstopne točke. S takšno vozovnico potnik ne more prestopiti na drug način prevoza ali na vozilo drugega prevoznika.

FOTO: Ministrstvo za infrastrukturo

Z avtobusnim prevoznikom Nomago tako po novem porabite za pot iz Slovenj Gradca, preko Velenja, do Ljubljane 1 uro in 45 minut.

Zagotovitev boljšega javnega potniškega prometa ima poleg razvoja železniškega prometa in trajne mobilnosti pomembno vlogo prizmanjševanju toplogrednih izpustov in doseganju okoljskih in podnebnih ciljev države. Prinaša pa tudi večjo prometno varnost in je lahko spodbuda za turizem. »Javni promet mora biti steber trajnostne mobilnosti v naši državi in v tej smeri bomo krepili tudi prihodnje oblike javnega potniškega prometa,« je poudaril Darko Trajanov, v.d. direktorja Direktorata za trajnostno mobilnost in prometno politiko.

Na ministrstvu so prepričani, da bo izboljšana uporabniška izkušnja z javnim potniškim prevozom spodbudila uporabo tega načina prevoza, podobno, kot je to bilo ob uvedbi subvencioniranih vozovnic za dijake in študente. Zaradi tega ukrepa se je število potnikov javnega potniškega prometa od leta 2012 vsako leto dvignilo za 5 do 6 odstotkov.

VIR: Ministrstvo za infrastrukturo