Search
Close this search box.

Borut Štrukelj: Kmalu bomo lahko izbirali med cepivi

Prof. dr. Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani je na današnji novinarski uvodoma predstavil novosti na področju razvoja cepiv na območju Evropske unije in širše. Kot je pojasnil so v tekočem pregledu na EMA tri cepiva, in sicer gre za cepiva CureVac, Sputnik in Novavax.

Po njegovih besedah je ta trenutek v tretji fazi kliničnega preizkušanja 23 cepiv. V Evropski uniji in na EMI so ta trenutek trije t. i. tekoči pregledi. Kot je pojasnil so to cepiva CureVac, za katerega so tudi v Sloveniji že podpisali pogodbo, Sputnik, pri katerem gre pregled proti koncu, in ko bo popolna dokumentacija, bo evropska agencija za zdravila dokončno odločila. Novost pa je NovaVax, pri katerem je Borut Štrukelj dodal, da jih to veseli, saj so do zdaj imeli oz. imamo na razpolago cepiva na osnovi DNK-ja ali RNK-ja. “To cepivo pa vsebuje protein, torej se približuje tistim klasičnim cepivom, ki smo jih doslej, in jih še vedno uporabljamo za različne kužne bolezni,” je pojasnil. Kot je razložil to cepivo vsebuje kombinatni protein S, popolnoma enako beljakovino, kot jo uporablja virus in s katero se “pripne” na površino naših celic. Razložil je še, da je bilo narejenih več različnih študij na različnih koncih sveta. Po njegovih besedah je ta trenutek 37.000 prostovoljcev prešlo klinično testiranje in družba objavlja “razveseljiv podatek”, da je NovaVax cvetivo 90-odstotno učinkovito, kar je zelo visoko. “Pomembno je, da kaže učinkovitost tudi proti britanskemu in južnoafriškemu sevu,” je dodal.

Glede odločitev EME za uporabo cepiva AstraZeneca je dejal, da je le-ta pravilna in pričakovana. Cepivo je varno in učinkovito. Mogoče premalo poudarjamo, kaj pomeni učinkovitost. Imamo idealno učinkovitost, kjer nas cepivo obvaruje pred okužbo, in bazično, kjer cepivo prepreči hujši potek bolezni in hospitalizacijo. In to je tisti bazični cilj, ki mu sledimo zdaj,” je dejal in dodal, da je seveda idealno, da “preprečimo okužbo”.

Kar se tiče varnosti cepiva AstraZeneca je bilo že veliko povedanega, je dejal Štrukelj in dodal, da je bilo veliko govora o tem, da nemški inštitut Paul Erlich skupaj z drugimi nemškimi raziskovalci “povezuje izjemno, izjemno redek primer tromboze v možganih s cepivom.” Ampak šlo naj bi za manj kot en primer na milijon cepljenj, je poudaril. Tukaj je dodal primerjavo: “Pri kontracepcijskih tabletah, ki jih jemlje veliko žensk, je verjetnost pojava strdka 1000 na milijon.” Dodal je, da tukaj vidimo, “kako izjemno majhna verjetnost bi bila lahko podana. Sedaj je bilo ugotovljeno, da je cepivo popolnoma učinkovito in varno, ampak majhno število, manj kot en na milijon pa bil lahko bil povezan s strdki v možganih.”

Profesor je pri tem opozoril, da v primeru, če po cepljenju pričakovani neželeni učinki v 72 urah ne izzvenijo, naj posameznik pokliče lečečega oziroma osebnega zdravnika in mu pove, za kaj gre. Tukaj je izpostavil hude glavobole še teden dni po cepljenju, zamegljen vid ali otežen govor. “V Sloveniji takega primera ni bilo in močno upamo, da ga tudi ne bo,” je pojasnil.

Glede dvomov v etičnost nekaterih cepiv, kot je cepivo AstraZenece, pa je poudaril, da je razvoj cepiva temeljil na celici, ki je bila pred desetletji izolirana iz spontano splavljenega zarodka in je bila nato miljardokrat prenesena v laboratorijih. Zatrdil pa je, da cepivo ne vsebuje celic nerojenih otrok, zato moralno ni sporno. Štrukelj je, da so bila na podlagi takšnih celic narejena tudi vsa biološka zdravila.

Da trenutno še ne moremo sami izbirati, s katerim cepivom bi se radi cepili, je dejal Štrukelj, a kot pravi se bo to kmalu spremenilo, saj bo registriranih vse več cepiv različnih proizvajalcev. Zdaj pa cepivo lahko zamenjamo samo prek osebnega oziroma lečečega zdravnika, je dodal.

“Želimo, da bi se cepili v čim večjem številu, toda ponovno apeliramo na tiste, ki so se cepili in se bodo cepili, da ne vršijo pritiska na posameznike, ki ta trenutek mogoče še dvomijo. Zato želimo, da bi bilo čim več klicnih centrov, da se razblinijo vsi dvomi,” je dejal Štrukelj.

Dogodki

Prof. dr. Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani je na današnji novinarski uvodoma predstavil novosti na področju razvoja cepiv na območju Evropske unije in širše. Kot je pojasnil so v tekočem pregledu na EMA tri cepiva, in sicer gre za cepiva CureVac, Sputnik in Novavax.