Search
Close this search box.

Bojana Beović: Moje mnenje je, da bi bilo pametno omejiti tudi cepivo AstraZeneca

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala minister za zdravje Janez Poklukar in vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović, ki je med drugim spregovorila tudi o cepivu AstraZeneca.

Minister za zdravje Janez Poklukar je potrdil, da je včeraj v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana prišlo do primera suma resnega neželenega dogodka v časovni povezavi s cepljenjem proti covidu-19 pri mlajši ženski. Zaplet se je končal tragično, minister pa je ob tem izrekel sožalje svojcem, celotno javnost pa prosil za pieteto in spoštovanje, o čemer smo že poročali TUKAJ.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović, ki je tudi sama svojcem izrekla sožalje, je pojasnila, da gre za izjemno redek dogodek. Poudarila je, da je cepivo Janssen registrirano brez posebnih omejitev za starostne skupine.

Po njenih besedah imajo različne države po svetu različna priporočila glede cepljenja s cepivom Janssen.Ponekod cepljenje odsvetujejo določenim starostnim skupinam, ni pa to enotna praksa,” je povedala Beovićeva. Na začetku leta, ko so se začeli ti stranski učinki pojavljati, je posvetovalna skupina za cepljenje večkrat obravnavala to vprašanje. Pri čemer moram reči, da nismo bili enotni, a je na koncu prevladalo mnenje, da je pametno, da se držimo mnenja agencije EMA. V začetku poletja, ko je bilo cepiva dovolj, pa smo izrecno priporočili, da naj se v državi prednostno uporabljajo mRNA cepiva,” je še poudarila.

Opomnila je, da mora biti cepljena oseba seznanjena z možnimi neželenimi učinki. Tudi pri nas cepljena oseba dobi besedilo, kjer so ti neželeni učinki navedeni, prav tako nasvet, naj se osebe ob pojavu teh učinkov obrnejo na zdravnika,” je pojasnila Beovićeva.

Prav tako je Zdravniška zbornica Slovenije spomladi poslala okrožnico vsem zdravnikom, v kateri je navedeno, kako morajo v takšnih situacijah postopati. Beović je poudarila, da gre za izjemno redek dogodek in posebno smolo, da se je to zgodilo v Sloveniji. Po ameriški statistiki, kjer od vektorskih cepiv uporabljajo le cepivo podjetja Janssen, je prišlo pri dobrih 8 milijonih cepljenih s tem cepivom pri 28 primerih do takih zapletov. Ko se zgodi takšen primer pri posamezni osebi, je taka statistika nepomembna, meni Beović, zato se zaveda, da je potrebno reagirati na posamezen primer in se nato odločiti glede na situacijo.

Dodala pa je, da svetovne statistike ne navajajo nikakršnega povečanja tromboz v populaciji mlajših žensk od kar je na široko uporabljeno to cepivo.

Na novinarsko vprašanje, če se vektorska cepiva ne uporabljajo pri nosečnicah, zakaj se niso odločili za neuporabo teh cepiv tudi pri mlajših ženskah, je Beovićeva odgovorila, “da razlog, da se vektorska cepiva ne uporabljajo pri nosečnicah, ni sindrom, o katerem se pogovarjamo, ampak pomanjkanje podatkov o varnosti vektorskih cepiv pri nosečnicah, medtem ko imamo za mRNa-cepiva bistveno več podatkov, glede katerih se lahko odločamo.”

Drugo vektorsko cepivo se v Sloveniji uporablja v zelo majhnem številu. A je predmet razmisleka, ali ga ne bi v tej situaciji prav tako omejili. Moje mnenje je, da bi ga bilo pametno omejiti. O tem smo v skupini veliko govorili in odločitev je bila, da se skladno z besedilom EME vektorska cepiva uporabljajo. Glede na situacijo pa bi veljalo ljudi znova opozoriti, naj preberejo listek s stranskimi učinki, ki ga prejmejo ob cepljenju,je na vprašanje, zakaj se niso odločili za prekinitev cepljenja tudi z drugim vektorskim cepivom AstraZeneca odgovorila vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ.

Po podatkih NIJZ se je z enim odmerkom cepiva AstraZeneca cepilo 166.570 prebivalcev, z dvema pa 154.982.

Beovićeva pa je podala tudi pojasnilo glede odloka, ki ga je vlada sprejela 15. septembra, ki le cepljenim s cepivom Janssen še isti dan prizna izpolnjevanje pogoja PCT, v nasprotju z drugimi cepivi, pri katerih je na izpolnjevanje pogoja PCT treba čakati precej dlje. Dejala je, da je ozko strokovno gledano človek zaščiten šele določen čas po polnem cepljenju. Tako da strokovna skupina ni priporočila, da je takoj po cepljenju mogoč veljaven pogoj PCT, saj v tistem trenutku oseba še ni zaščitena. Strokovno gledano bi tudi po cepljenju s cepivom Janssen morali počakati še 14 dni in ustrezno po drugem, torej polnem odmerku drugih cepiv, glede na to, kaj priporoča proizvajalec.

Celotno novinarsko konferenco in izjave najdete TUKAJ.

Dogodki

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala minister za zdravje Janez Poklukar in vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović, ki je med drugim spregovorila tudi o cepivu AstraZeneca.