Search
Close this search box.

Bodo v Avstriji na razpolago brezplačni PCR testi tudi v lekarnah?

900 lekarn v Avstriji ponuja brezplačne hitre teste za tiste, ki so vključeni v državno socialno zavarovanje.

Kot smo v Koroških novicah že pisali, je premier Janez Janša na novinarski konferenci 15. 8. napovedal ukinitev brezplačnega testiranja.

Povedal je še, da kdor je cepljen, testiran ali prebolevnik ne bo imel nobenih ovir v javnem življenju. Od sredine avgusta testiranje ne bo več brezplačno, je takrat napovedal Janša in poudaril, da cepljenje ostaja brezplačno. “Vlada bo sledila smeri čim večje odprtosti življenja, a ob pogoju PCT – tudi v šolstvu, kjer bo možno,” je dodal.

Ob tem je pozval k združitvi moči, da dosežemo čim višjo precepljenost prebivalstva. Prav tako je napovedal predloge sprememb uredb, ki jih bo v zvezi s tem predlagalo ministrstvo za zdravje. Na voljo imamo dovolj instrumentov, da nam ni treba ponovno zapirati javnega življenja, omejevati gibanja. Čas je, da združimo moči in dosežemo čim večjo precepljenost prebivalstva,” je opomnil.

Preberi več na: https://www.koroskenovice.si/novice/jansa-napovedal-konec-brezplacnega-testiranja/.

Minister za zdravje Janez Poklukar je predvidel, da bo najvišja možna cena hitrega testa 12 evrov. Brezplačni testi bodo ostali le za nekaj izjem. Obeta se nam tudi strožje preverjanje pogoja PCT.

Ob izpolnjevanju pogoja se sicer priznavajo tudi hitri testi, če pa bi za necepljene veljali zgolj PCR testi, pa bi ti morali precej poseči v žep. Samoplačniško testiranje po PCR metodi je namreč bistveno dražje od samoplačniških hitrih antigenskih testov.

Spletna stran Sobotainfo pa poroča, da že nekaj časa približno 900 lekarn v Avstriji ponuja brezplačne hitre teste za tiste, ki so vključeni v državno socialno zavarovanje.

Po poročanju avstrijskih medijev pa bodo že kmalu iste lekarne ponujale še brezplačne PCR teste po istem postopku. Avstrijci namreč zaradi širjenja delta različice koronavirusa uvajajo strožje pogoje, tako bodo PCR testi obvezni denimo za necepljene pri vstopu v diskoteke. 

Avstrijski mediji pa poročajo, da bodo specializirane lekarne po vsej državi kmalu ponujale še brezplačne PCR-teste.

Vir: Sobotainfo

Dogodki

900 lekarn v Avstriji ponuja brezplačne hitre teste za tiste, ki so vključeni v državno socialno zavarovanje.