Search
Close this search box.

Janša napovedal konec brezplačnega testiranja

Premier Janez Janša je na današnji popoldanski novinarski konferenci napovedal ukinitev brezplačnega testiranja.

Predsednik vlade Janez Janša in podpredsednika vlade Matej Tonin ter Zdravko Počivalšek so na novinarski konferenci spregovorili o aktualnih epidemioloških razmerah in drugih aktualnih temah.

Kdor je cepljen, testiran ali prebolevnik ne bo imel nobenih ovir v javnem življenju. Od sredine avgusta testiranje ne bo več brezplačno, je danes napovedal Janša in poudaril, da cepljenje ostaja brezplačno. “Vlada bo sledila smeri čim večje odprtosti življenja, a ob pogoju PCT – tudi v šolstvu, kjer bo možno,” je dodal.

Ob tem je pozval k združitvi moči, da dosežemo čim višjo precepljenost prebivalstva. Prav tako je napovedal predloge sprememb uredb, ki jih bo v zvezi s tem predlagalo ministrstvo za zdravje. Na voljo imamo dovolj instrumentov, da nam ni treba ponovno zapirati javnega življenja, omejevati gibanja. Čas je, da združimo moči in dosežemo čim večjo precepljenost prebivalstva,” je opomnil.

Ključna prioriteta v Sloveniji je doseči zadostno precepljenost, “da bomo lahko imeli jeseni šole in vrtce odprte, neomejeno javno življenje in kolikor se da normalne aktivnosti ob upoštevanju PCT pogojev”, je poudaril Janša.

Pri tem je dodal: “Za testiranja smo do sedaj porabili 60 milijonov. Ali v času, ko imamo na voljo brezplačno cepljenje, lahko zahtevamo od tistih, ki so cepljeni, da plačujejo teste za tiste, ki se ne odločijo za cepljenje? Trend v Evropi je, da testiranje ni več brezplačno.”

Je pa tudi omenil, da se ne nagibajo k obveznemu cepljenju, saj je to stvar vsakega posameznika. “Skrb za zaščito proti Covidu-19 je v prvi vrsti odgovornost vsakega posameznika. Jaz sem se cepil in to priporočam tudi drugim. Je pa to vsekakor stvar svobodne odločitve,” pa je izpostavil minister Počivalšek.

“Boril se bom za to, da bo ostalo gospodarstvo popolnoma odprto ne glede na razvoj dogodkov. Čas je za gospodarsko okrevanje in zeleno ter digitalno preobrazbo, ki bo omogočila razvoj za vse regije, je še izpostavil. Glede na razpoložljivost cepiv pa enostavno ne bi bilo pošteno bremena skrbi za zdravje ponovno prevaliti na gospodarstvo in na tiste, ki so svojo osebno odgovornost ustrezno pokazali,” je še dejal Počivalšek in dodal, da bo skrb za zaščito pred Covidom odslej v prvi vrsti odgovornost vsakega posameznika, saj predvsem odločitve Ustavnega sodišča in Informacijske pooblaščenke ne dopuščajo obstoja ustreznih mehanizmov za kolektivno skrb za javno zdravje, ki jih predlaga vlada. Minister je prav tako ponovno pozval ljudi k cepljenju.

Predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin pa je danes ponovil stališče stranke, da je prišel čas, ko moramo pri preprečevanju širjenja okužb odgovornost za zdravje namesto države prevzeti posamezniki, saj je na voljo dovolj cepiva in ga je mogoče celo izbirati.

“Zato bomo pri naših prihodnjih razpravah o tem, kako se spopadati z epidemijo in kakšne ukrepe sprejemati, absolutno na strani tega, da se javno življenje ne zapira dodatno, pač pa da se striktno upošteva pogoj PCT. To je najbolj enostaven način za ohranitev čim bolj normalnega življenja,” je še dodal Tonin.

Janša je pozdravil tudi današnjo izjavo vseh poslanskih skupin v DZ, v kateri so skupno pozvale k cepljenju. “Mislim, da je to velika stvar, da je prišla še v pravem času,” je še ocenil.

Vir: Vlada RS, STA

Dogodki

Premier Janez Janša je na današnji popoldanski novinarski konferenci napovedal ukinitev brezplačnega testiranja.