Search
Close this search box.

Bodo krivice slepih in slabovidnih otrok le odpravljene

Včeraj, 17. 6. 2019 so na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti objavili predlog Zakona o določitvi in izplačilu dodatka za nego otroka.

S posebnim zakonom do vrnitve pravice dodatka za nego otroka od leta 2003 dalje, je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v javno razpravo poslalo predlog Zakona o določitvi in izplačilu dodatka za nego otroka.

Kot je izpostavila ministrica mag. Ksenija Klampfer, je namen predloga zakona popraviti krivice, ki so bile storjene, ko so morali starši slepih in slabovidnih otrok v preteklosti izbirati med dodatkom za nego otroka in za pomoč in postrežbo. Starši slepih in slabovidnih otrok so se morali po uveljavitvi dela takratnega pokojninskega zakona leta 2003 odločati med dodatkom za nego otroka in dodatkom za pomoč in postrežbo, ker naj bi se le ta po takratni interpretaciji izključevala.

Leto 2012 je Višje delovno in socialno sodišče odločilo, da se dodatka ne izključujeta in od leta 2015 so straši lahko ponovno uveljavili oba dodatka.

S predlaganim zakonom bo upravičencem vrnjena pravica dodatka za nego otroka od leta 2003 dalje, kot tudi uveljavitev povračila sodnih stroškov, ki so upravičencem nastali v tožbah zoper državo. Upravičenost do izplačila zneskov dodatka za nego otroka se bo ugotavljala v upravnem postopku, pri čemer se izplačana sredstva ne bodo štela v dohodek pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.

Predlog zakona lahko najdete na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

BESEDILO: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Dogodki