Bencin in dizel od torka cenejša

Regulirani ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva zunaj avtocest se bosta v torek znižali. Bencin se bo pocenil za 13,7 centa na 1,354 evra, dizel pa za 8,4 centa na 1,683 evra za liter, je objavilo gospodarsko ministrstvo. V torek bodo začele veljati tudi regulirane cene kurilnega olja.

Cene pogonskih goriv bodo veljale do 26. septembra.

Regulirana cena bencina je zdaj nižja od tiste pred izbruhom vojne v Ukrajini, ki je cene pognala navzgor. Za liter 95-oktanskega bencina je bilo tako treba sredi februarja na Petrolovih bencinskih servisih odšteti 1,417 evra. Dizel je medtem zdaj še vedno dražji kot pred izbruhom vojne; sredi februarja je bilo treba pri Petrolu za liter dizla odšteti 1,442 evra.

Cene pogonskih goriv se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Cene na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Na cene, ki bodo veljale od torka, je med drugim vplivala tudi petkova odločitev vlade, po kateri je znova ukinjena obveznost plačila okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida za dizel, motorni bencin, kurilno olje in zemeljski plin.

Vlada je junija plačevanje te dajatve začasno ukinila, nato jo je z 2. avgustom znova uvedla, sedaj pa znova začasno ukinila.

V torek bodo v veljavi tudi regulirane cene kurilnega olja. Vlada je v petek z namenom omilitve posledic energetske krize za državljanke in državljane v času pred začetkom kurilne sezone spremenila uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, po kateri bodo poleg marž za bencin in dizel zunaj avtocest omejene tudi marže za kurilno olje, in sicer na 0,08 evra za liter. Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja bo od torka 1,366 evra na liter.

Cena kurilnega olja je bila sicer regulirana že od začetka novembra lani do sredine letošnjega maja. Ob začetku regulacije je bila pri okoli evru za liter, vmes je upadla pod en evro, ob koncu regulacije pa je začela naraščati. Pri tem je dosegla že 1,64 evra na liter, v teh dneh pa je treba pri Petrolu za liter tega energenta odšteti 1,46 evra.