Search
Close this search box.

Analiza tal na Prevaljah razburila ljudi. Poiskali smo odgovore

Po družabnih omrežjih je završalo zaradi dokumenta, ki prikazuje analizo vzorcev tal s Prevalj. Za odgovore smo se obrnili na podjetje, ki je analizo opravilo.

Po spletu je v zadnjih dneh zaokrožil dokument, na katerem je bila prikazana analiza tal vzorcev, ki so bili odvzeti na različnih delih Prevalj. Ker je objavljen dokument sprožil veliko polemik in debato o verodostojnosti podatkov, smo se v uredništvo po odgovore obrnili na podjetje Envit d.o.o., ki je analizo vzorcev tal tudi opravilo.

Kot so nam danes, 30. avgusta 2023, pojasnili s podjetja Envit d.o.o., se pri njih ves čas opravlja analize tal, saj se podjetje s tem ukvarja. Ves čas prejemajo vzorce, ki jih na podjetje pošiljajo naročniki, tako je bilo tudi v primeru analize tal s Prevalj. Naročniku analize je podjetje podalo navodila, kako odvzeti vzorce, ki so bili potem poslani v analizo na podjetje. Poslanih je bilo šest različnih vzorcev, katere je naročnik poimenoval sam (Vrt, Zelenica, …), zaradi lažjega evidentiranja. Vsi vzorci so bili odvzeti po tem, ko je bil s tal že odstranjen mulj.

Ko so prejeli vzorce iz Prevalj (vsi naj bi bili odvzeti v bližini reke Meže), so opravili analize, izmerili vrednosti in rezultate poslali naročniku, kot je to stalna praksa. Za analizo so uporabili standardno metodo, ki je sicer najhitrejša in najcenejša, a trenutno pri nas še ni akreditirana. Je pa ta metoda analiziranja tal ravno tako učinkovita kot podobni, v Sloveniji že certificirani in akreditirani postopki, ki pa so bistveno dolgotrajnejši in dražji.

Foto: FB Prevaljčani

Kot so nam pojasnili, je splošno znano, da je okolje, iz katerega so prišli vzorci, že dolgo onesnaženo in obremenjeno s težkimi kovinami, tako da jih analiza teh vzorcev ni presenetila. Podobne in že tudi višje vrednosti so na primerljivih odvzemnih mestih na Prevaljah izmerili že tudi v preteklosti.

Prav tako iz odvzetih vzorcev ni mogoče potrditi, ali je onesnaženost posledica nanosa materiala po poplavah, ali so bile vrednosti že pred poplavami takšne. Za primerjavo bi bili namreč potrebni vzorcev tal, ki bi bili odvzeti  tik pred poplavami. Le na takšen način bi lahko z gotovostjo trdili, ali je onesnaženost posledica poplav ali ne.

Tudi razmerja med težkimi kovinami, prisotnimi v analiziranih vzorcih (kadmij, svinec, cink), so podobna, kot so bila v preteklosti, ko so bile opravljene analize podobnih vzorcev.

Za naš portal so v podjetju Envit d.o.o. povedali še, da je celotna Mežiška dolina že dolgo onesnažena s težkimi kovinami in da se te težave zavedamo vsi. Kratkoročnih, učinkovitih rešitev za to na žalost ni, dolgoročno pa moramo usmeriti prizadevanja v to, da se okolje teh snovi čim bolj očisti.

Se je pa podjetje Envit d.o.o. javilo tudi Civilni zaščiti in ponudilo pomoč v obliki brezplačnih meritev, saj imajo za to potrebno opremo in postopke, a odgovora še niso prejeli.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Hrt
Hrt
7 mesecev nazaj

Na Koroškem je zemlja zelo Zastrupljena! Od Rven 30cm do Črne 50cm bi jo morali odstraniti!!! Vsako leto bi morali testirati vse otroke v vrtcih in vseh šolah na Koroškem!!!
Jih pa poritisku politikov iz Parlamenta!
Zato Lahko po celi Koroški testirajo samo od 10 do 15 otrok!!!
Koroško zdravostvo ima tu (zvezane roke)!
Posledice so: Bolezni Rak, Infarkt, KAP, velika porast Sladkorne bolezni že pri otrocih! Zelo hude Alergije, katerih testi so zelo dragi! Doktorji na Koroškem jih NE SMEJO POSLATI NAPREJ NA RAZISKAVE!!!
(TO PREPREČUJEJO POLITIKI V VLADI IN PARLAMENTU)!!!
Alergija ni bolezen zato če takoj ugotovimo vzrok jo lahko odstranimo, če ne lahko preraste v kronična neozdravlja obolenja Astma, Rak itd…
UKREPAJMO TAKOJ!!!
Lp.

Dogodki

Po družabnih omrežjih je završalo zaradi dokumenta, ki prikazuje analizo vzorcev tal s Prevalj. Za odgovore smo se obrnili na podjetje, ki je analizo opravilo.