Aljaž Verhovnik: “Pozivam vso politiko, levo in desno, da strne vrste in uredi pogoje za začetek gradnje 3. razvojne osi”

Na današnji seji Komisije za nadzor javnih financ, ki je obravnavala netransparentno vodenje projekta 3. razvojne osi, je sodeloval tudi koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik, ki je politike, leve in desne, pozval k sodelovanju, da se bo letos "zgodila" prva lopata na trasi 3. razvojne osi do Koroške!
00fda290-e825-4fb8-833d-df97f1f095a8
FOTO: Mladinski svet Ravne an Koroškem. Spreminjanje trase 3. razvojne osi pomeni še 15 let dodatnega čakanja Korošcev!

O tem, da je bila danes sklicana nujna seja Komisije za nadzor javnih financ, ki so se je udeležili tudi predstavniki Mladinske iniciatiVe za 3. razvojno os, smo že pisali TUKAJ,

Tako pa je na današnji 9. nujni seji Komisije za nadzor javnih financ, ki je bila sklicana na pobudo poslanca NSi Aleksandra Reberška, razpravljal Aljaž Verhovnik, koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os.

Verhovnik je izpostavil, da so se leta 2004 pričeli postopki prostorskega umeščanja 3. razvojne osi na Koroško. Še le v letu 2019 je bila uredba o državnem prostorskem načrtu (DPN) za odsek Šentrupert-Velenje na Ustavnem sodišču RS »spoznana« kot skladna z ustavo. V tem času je bilo narejenih veliko študij za davkoplačevalski denar in zdaj je potrebno projekt nadaljevati, ne blokirati.

Verhovnik je vsem prisotnim pojasnil, da je vsa politika, tako leva kot desna odgovorna za sago o 3. razvojni osi. Da naj politika raje sodeluje in letos omogoči pogoje za pričetek gradnje 3. razvojne osi. Kajti potrebno je sprejeti še poroštveni zakon. Vsako spreminjanje trase, ki jo je potrdila tudi neodvisna sodna veja oblasti, je norčevanje iz pravne države in pomeni za Koroško novih 15 let prerekanj o trasi ceste do Koroške. V tem času pa se bo Koroška soočala s prometnim kolapsom na najbolj smrtonosni magistralki G1-4 ter z odhajanjem mladih ljudi s trebuhom za kruhom.

Vlada se je leta 2017 za sprejem variante F2-2 (Šentrupert-Velenje) odločila na podlagi strokovnega gradiva, ki ga je od leta 2004 pripravljalo Ministrstvo za okolje in prostor. To pa na sejo komisije sploh ni bilo povabljeno! Predlagatelj seje, poslanec Reberšek, pa je za gradivo predlagal kar članke iz spletnih portalov, ki nimajo strokovnih podlag.

Verhovnik je razpravo sklenil z mislijo, da poziva vso politiko, levo in desno, da strne vrste in uredi pogoje za pričetek gradnje 3. razvojne osi. Vse druge aktivnosti, kot so politična prerekanja, pa Korošcem škodujejo!

Korošci letos HOČ`MO prvo lopato!

Besedilo: Mladinski svet Ravne an Koroškem

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.