Search
Close this search box.

4. dan po apokaliptičnih poplavah

Voda za seboj pušča opustošenje. Prizadeti sta dve tretjini države. Škoda bo znašala več milijard evrov.

17.05 – Prizadetim po neurju bo pomagala tudi naša častna občanka Janja Garnbret. »Težko je od daleč spremljati dogajanje v Sloveniji, sploh na najpomembnejšem dogodku moje sezone. Če že še ne morem biti doma, lahko vsaj s tem, ko za obnovo in pomoč ljudem namenim svojo nagrado, pomagam po svojih močeh. Koroška je moj dom, v poplavah pa je zelo nastradala. Številni so v stiski, zato me veseli, da se je k donaciji pridružil tudi Allianz in podvojil vsoto. Vsaka malenkost, ki jo lahko v teh trenutkih naredimo, šteje veliko. Verjamem, da bomo s skupnimi močmi splezali iz te krize.«

16.30 – Dobrodelni v številnih društvih, organizacijah, podjetjih, restavracijah, klubih med drugim tudi Lion klub Slovenj Gradec. Predsednik Lions kluba Slovenj Gradec Zoran Vodopija: »S podobno akcijo smo se soočali v letu 2012, ko smo na ravni cele Slovenije v okviru Lions Slovenija dali v uporabo prizadetim v takratni naravni nesreči – 119 razvlažilcev. Tokrat pa smo v postopku nabave 72 razvlažilcev za Koroško. Polovico le-teh bomo nabavili iz sredstev, ki smo jih pridobili iz preteklih dobrodelnih dejavnosti, polovico pa bomo tokrat pokrili z donacijami naših članov podjetnikov. Cena enega je nekaj manj kot 200 evrov. «

16.00 – Vse več pomoči prihaja tudi iz tujine, ne le Slovenije. Na letališču že drugi dan poljski tovornjaki hrane. Kmalu tudi iz Češke, Španije …

Vilicarji

15.40 – OBVESTILO ! Mestna občina Slovenj Gradec skladno z odlokom o občinskih cestah v Mestni občini Slovenj Gradec začasno prepoveduje promet tovornih vozil z največjo dovoljeno maso nad 7,5 tone po tistih občinskih cestah, ki so najbolj poškodovane in grozijo plazovi. Občanke in občane prav tako prosimo, da se ne vozijo po cestah, kjer potekajo sanacije.

14.33 – SPREMLJAMONovinarska konferenca po seji vlade in srečanju s predstavniki občinskih združenj.

– Predsednik vlade Robert Golob je prisluhnil predlogom županov: država bo pokrila vse intervencijske stroške, povečala bo delež predplačil občinam za sanacijske stroške iz 20 na 40 odstotkov.

– Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler: »Koroška je utrpela največjo škodo, predvsem občine zgornje Mežiške doline. Predsedniku vlade smo predstavili naše predloge. Vlada je vse naše pobude bolj ali manj sprejela. S skupnimi močmi bomo lahko uspešno sanirali škodo. A nič ne bo šlo čez noč. Prebivalce pozivamo k strpnosti. Naj povemo, da smo iz Slovenj Gradca vzpostavili zračni most z območij, ki so odrezani od sveta.«

»Največji izziv je, kam z naplavinami. Ker pri nas tega prostora ni, bo morala država zagotoviti primerne deponije. Začasno pa bomo verjetno lahko odlagali na zemljišča znotraj občine, ki sicer niso najbolj primerna,« je še dodal.

– Vladimir Prebilič, predsednik Skupnosti občin Slovenije: »Gremo v projekt botrstva ‘Občina za občine’, da bodo občine pomagale bolj prizadetim. Hvala vladi, trenutno smo vlada in občine na istem bregu«.  

– Država bo z zakonskimi spremembami zagotovila neposredno pomoč ljudem v obliki nadomestne gradnje za družine, ki so ostale brez strehe nad glavo. V ta namen bodo občine morale spremeniti občinske prostorske načrte, najti nadomestna zemljišča …  Država zemljišč nima, imajo jih občine. Zagotovo pa ne bodo novih hiš gradili na območjih, ki so poplavno nevarna.

– Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo priskočilo na pomoč z naslednjimi ukrepi: zvišali bodo najnižje nadomestilo za primer čakanja na delo, ki bo znašalo 80 odstotkov in obenem ne bo smelo biti nižje od minimalne plače. Nadomestilo bo podjetjem krila država. Zvišali bodo tudi nadomestilo za primer odsotnosti iz dela zaradi višje sile. Za čas odsotnosti bo delavec prejel 80 odstotkov nadomestila plače, ki ne sme biti nižje od minimalne plače. Tudi to nadomestilo bo podjetjem krila država.

– Prostovoljci bodo upravičeni do sedem dni izrednega plačanega dopusta.

– Aplikacijo Poplave 2023 bo država razširila s ponudbo začasnih stanovanj. Register praznih stanovanj in objektov bodo vzpostavili že v četrtek. V njem bo vsa ponudba praznih stanovanj v državi.

– Državni zbor bo jutri odločal o sprejemu zakona o odpravi posledic naravnih nesreč.

– Predsednik vlade se bo z župani znova sešel prihodnjo sredo.

14.33 – SPREMLJAMO: Novinarska konferenca po seji vlade in srečanju s predstavniki občinskih združenj.

14.30 – OBVESTILO ! V času izrednih razmer in vprašanj v zvezi s pitno vodo, bodo na lokaciji NIJZ Ravne na Koroškem 9. avgusta 2023 vzpostavili točko Nacionalnega laboratorija za vodo hrano in okolje (NLZOH). Na točki bo omogočeno naročanje analiz vode, pridobivanje informacij v zvezi z dezinfekcijo vode in drugimi ukrepi, ki jih NLZOH tudi sicer izvaja.

Točka bo vzpostavljena od 8. do 14. ure. Dosegljivi so na telefonski številki 051 358 873.

13.40 – Predstavniki Združenja mestnih občin (ZMOS), Skupnosti občin Slovenije (SOS) in Združenja občin Slovenije (ZOS) na pogovoru pri predsedniku vlade dr. Robertu Golobu o ukrepih za čimprejšnje izboljšanje trenutne situacije pri odpravi posledic ujme. Na sestanku je tudi župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler. 

13.05 – OBVESTILO !

Denarno pomoč za prizadete v Mestni občini Slovenj Gradec lahko nakažete na:

TRR: SI56 0131 2010 0010 322 (odprt pri Banki Slovenije)

Sklic: 00 0408-2023

BIC BANKE: BSLJSI2X

NAMEN NAKAZILA: POPLAVE 2023

KODA NAMENA: CHAR

Hvala vsem za pomoč.

13.00 – PGD Podgorje: »Drobne pozornosti, ki pogrejejo. Hvala, Ema.«

Kjut

12.53 – Regijski štab civilne zaščite sporoča, da bodo v Črni na Koroškem vzpostavili kuhinjo za prebivalce Črne v dveh njihovih gostilnah. Dobra novica je tudi ta, da se z mehanizacijo že prebijajo do vseh zaselkov.

12.50 – »Vlada se je odločila: 14. avgust bo dan solidarnosti. Dan, ko bo cela Slovenija stopila skupaj in ko bo vsak od nas po svojih močeh prispeval svoj delež,« je na Instagramu sporočil premier Robert Golob. 

12.15 – V trgovini HOFER zbirajo izdelke za pomoč ljudem, prizadetim v poplavah.

12.07 – OBVESTILO ! Mestna občina Slovenj Gradec skladno z odlokom o občinskih cestah v Mestni občini Slovenj Gradec začasno prepoveduje promet tovornih vozil z največjo dovoljeno maso nad 7,5 tone po tistih občinskih cestah, ki so najbolj poškodovane in grozijo plazovi.

11.11 – Pravkar je predsednico RS sprejel župan Občine Dravograd Anton Preksavec.

Foto: JZ Dravit

11.05 – OBVESTILO ! Zaradi neupoštevanja navodil in prometne signalizacije bodo zaprli cesto Tomaška vas – Turiška vas. 

10.47 – Predsednica države RS Nataša Pirc Musar med postankom v Slovenj Gradcu. Obiskala bo prizadeta območja v zgornji Mežiški dolini.

10.45 – OBVESTILO ! Cesta Legen – Krnice je odprta. 

10.33 – Priletela dva helikopterja madžarskih zračnih sil.

10.30 – Poteka interventna sanacija pri Šertlovem mostu v Turiški vasi.

10.20 – Iz Češkega Krumlova so nas obvestili, da lahko tekom jutrišnjega dne pričakujemo tovornjak pomoči za Koroško regijo. Pomoč bo dostavljena preko špedicije Gebruder Weiss.

9.50 – Poslanec Državnega Zbora RS Jani Prednik je kabinetu predsednika vlade predlagal, da se vsem študentom, ki prihajajo iz prizadetih območij in trenutno ne morejo opravljati svojih študijskih obveznosti, omogočijo izredni roki za opravljanje le teh oziroma dovolijo pogojni vpisi v nadaljnji letnik.

9.10 – Prvi trije helikopterji Slovenske vojske že letijo med Slovenj Gradcem in Črno na Koroškem.

9.10 Slovenjgraški gasilci bodo v prihodnjih urah preverili stanje vseh aktivnih plazov na območju občine. Prihajajo tudi geologi, ki si bodo najprej ogledali plazove v Pamečah, v Suhem dolu, v Velunji , na Razborju in na Ozarah. Ocenili bodo tveganje in pripravili predlog interventne sanacije.

9.00 – 14. avgust bo najverjetneje dela prost dan. Tako je napovedal predsednik vlade Robert Golob. To bo ‘dan solidarnosti’, ko se bodo ljudje lahko posvetili čiščenju svojih domov, pa tudi pomoči svojim sosedom, znancem, prijateljem.

8.50 – S Primorske danes v Slovenj Gradec prihaja nova, večja pošiljka hrane, ki jo za prizadete v zgornji Mežiški dolini zbirajo na Primorskem. Pomoč v hrani danes pričakujemo tudi iz Osrednjeslovenske in Šaleške regije. Slovenj Gradec se je v izrednih razmerah spremenil v logistično in humanitarno točko za Koroško.

8.30 – OBVEŠČANJE ! Komunalna Slovenj Gradec obvešča občanke in občane, da preventivno prekuhavanje vode ni več potrebno. OBVEZNO prekuhavanje vode še vedno velja samo za Mislinjsko Dobravo, Tomaško in Turiško vas.

Na območju mestne občine je zaprtih več cest:

Dravograd – Slovenj Gradec

Kidričeva 8 (trgovina Tuš cash and carry) – ODPRTA !

Pod gradom (podjetje Kosi) – ODPRTA !

Trbonje – Pameče 

Zahodna obvoznica – ODPRTA !

Mislinjska dobrava pri Jenini

Pameče – Slovenj Gradec (Konik) – OBVOZ ! TROBLJE – KOLESARSKA POT !

Tomaška vas – Turiška vas

Graška Gora – Završe

Cesta do Raduš 20a

Cesta do Gmajne 44

Krnice – Legen

Cesta med Gmajno in nekdanjo diskoteko Brooklin

Cesta na Vrhe 17 – ODPRTO !

Suhi dol – Podgorje

Podgorje – Spodnji Razbor.

Cesta Gmajna 43d

Vodriž 20

Suhi dol – Knežar

Neža – Vohnet

Občanke in občane pozivamo, naj ne hodijo od doma. S tem ne ogrožate svojih življenj in življenj drugih. V primeru življenjske ogroženosti ali ostalih izjemno nujnih zadev tudi ponoči pokličite številko 112. Če niste v življenjski nevarnosti in ste v težavah prosimo, pokličite na telefonsko številko: 051 327 331.

Vir: Mestna občina Slovenj Gradec

Dogodki

Voda za seboj pušča opustošenje. Prizadeti sta dve tretjini države. Škoda bo znašala več milijard evrov.