Search
Close this search box.

33. Pikin festival: Narobe svet

Pika je v Velenje prišla v ritmu daljnih dežel, prevzela je županovanje, mestno središče je preuredila v Pikino deželo in razglasila tak Narobe svet, da je v njem vse prav. Otroke in vse nikoli odrasle vabi, da ga obiščejo še do srede, 14. septembra, ko se bo ob 17.15 na Alfredovem odru na Titovem trgu začel koncert celjskega Dixieland ansambla, po katerem bo Pika podelila najvišja festivalska priznanja zlate pike in 33. Pikinemu festivalu pomahala v slovo. Vse do takrat bo z Gusarjem, pomočniki in obiskovalci skrbela za rajanje po pisanem svetu ustvarjalnosti, kjer je narobe prav.

Na sobotni otvoritvi 33. Pikinega festivala je kazalo, da bo šlo vse narobe, pa vendar je na koncu bilo vse prav. Zvesti Gusar tik pred otvoritvijo nikakor ni mogel najti Pike. Tako se je slavnostna povorka tolkalcev Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega Velenje, mažoretk iz Laškega in uličnega teatra Pavana začela brez nje. Gusar je bil tako obupan, da je na pomoč poklical celo policaja. Ta je zagotovil, da je vse v najlepšem neredu in nemiru. Piko je namreč ugrabil in zaklenil v ječo. Rešil pa je ni nihče drug kot ropar Robert. Naposled je vse našlo svoje mesto, ko se je na stotine otroških glasov združilo v glasen vzklik: Piiikaaa! Junakinja otrok in odraslih je vendarle prispela na prizorišče, kjer jo je sprejel župan Mestne občine Velenje Peter Dermol in razglasil konec festivala. Pika ga je komaj prepričala, da se bo festival najprej začel, preden se bo končal. Župan pa se je strinjal, da bo počival med festivalom namesto po njem. “To je pravi narobe svet, v katerem je vse prav,” je bila zadovoljna Pika in pisano občinstvo prepustila prijateljici Romani Krajnčan, ki je poskrbela, da so prvi Pikin dan vsi plesali in peli in se bodo na festival zagotovo še vrnili.

Priložnost za to bodo imeli še do srede, 14. septembra, ko bo Pikina dežela v središču Velenja odprta med 10. in 13.30 ter med 15.30 in 18.30. Letos zajema Galerijo Velenje, Rdečo dvorano, Mestno otroško igrišče, Titov trg, Velenjsko promenado in park pred gimnazijo, na obrobjih pa so še Velenjski grad, Knjižnica Velenje, Kino Velenje, Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje in Klub eMCe plac. Na rekordnih petnajstih prizoriščih in šestih odrih bodo obiskovalci lahko prisluhnili različnim koncertom, gledališkim, uličnim in lutkovnim predstavam, ustvarjali bodo na delavnicah, si ogledali razstave, plesali, se igrali in veliko gibali.

Velika Pikina hiša presenečenj v Rdeči dvorani vabi k ustvarjanju, raziskovanju in izumljanju ter odkrivanju interaktivnih iluzij, premagovanju norčavega gibalnega poligona, podenju po skate parku in lovljenju na stezi za gokart. Na Mestnem otroškem igrišču je Pika postavila zabavne gibalne poligone, za starše pa je pripravila predavanje.

Na Titov trg vabi vonj slastnih čalapink po Pikinem receptu in drugih prigrizkov. Živahne Pike in gusarje na trgu čaka kar 20 interaktivnih spretnostnih igralnih postaj, veslanje na suhem in rajanje pod Alfredovim odrom z razgibanim glasbeno-scenskim programom. Ulični umetniki, igralci in plesalci prav vse obiskovalce spravijo v dobro voljo. Prav tako kot vrhunski igralci, znani režiserji, gledališki ustvarjalci in plesalci največjih slovenskih profesionalnih gledališč, ki nastopajo na Pikinem odru v Domu kulture Velenje. Gusar po obisku Pikinega mesta, umetniških četrti in Galerije Velenje priporoča počitek v Pikinem kampu, na plaži, s taborniki ali Indijanci. Male Pike si lahko kitke popravijo v Pikinem frizeraju, nogavičke pa lahko zakrpajo v šivalnici. Novo garderobo najdejo na Pikinem modnem podstrešju, kjer lahko izmenjajo oblačila, v Pikini kuhinji pa lahko preizkusijo recepte, ki so pravi samo v Narobe svetu.

Novo prizorišče letošnjega festivala je park pri gimnaziji, ki je zaživel v utripu umetniških četrti, Pikinih gibalnih izzivov in zabavnih igral. Fickov oder razvaja z lutkovno, igrano in glasbeno produkcijo. V Pikinem vrtu dobrih idej je zavetje pred vrvežem. Prava oaza miru pa je med konji. Iz parka poti vodijo v Glasbeno šolo Frana Koruna Koželjskega, kjer je na Tomaževem odru na ogled aktualna velenjska polprofesionalna produkcija, ali pa v Kino Velenje v Hotelu Paka, kjer je lutkovno-gledališki Aničin oder.

Pika tudi letos vse otroke in nikoli odrasle opominja na solidarnost, sočutje in spoštovanje, saj v dobrodelni akciji Novo sonce – Pika pomaga ponovno zbira denarne prispevke, s katerimi bo tokrat obdarila otroke v Varni hiši v Velenju in jim tako vsaj malo oblažila stisko. Pikin šparovček za cekine je v Rdeči dvorani in na Titovem trgu. Pika se zahvaljuje!

Ponosni so, da je Pikin festival rezultat dobrega in dolgoletnega prijateljskega sodelovanja različnih organizacij, ki za otroke radi združijo vse moči. Organizator festivala, ki poteka pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje, je Festival Velenje. Soorganizatorji in partnerji pa so MZPM Velenje, Knjižnica Velenje, Muzej Velenje, Mladinski center Velenje, Rdeča dvorana Velenje, Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje, JSKD – OI Velenje, ZKD Šaleške doline, Galerija Velenje, Kino Velenje, Vrtec Velenje, Športna zveza Velenje, Šolski center Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline, Ljudska univerza Velenje, osnovne šole in številni ustvarjalni posamezniki, društva in organizacije iz Šaleške doline.

Več o prihajajočem festivalu najdete na Pikini spletni straniwww.pikinfestival.si.

Besedilo: Barbara Pokorny

Dogodki

Pika je v Velenje prišla v ritmu daljnih dežel, prevzela je županovanje, mestno središče je preuredila v Pikino deželo in razglasila tak Narobe svet, da je v njem vse prav. Otroke in vse nikoli odrasle vabi, da ga obiščejo še do srede, 14. septembra, ko se bo ob 17.15 na Alfredovem odru na Titovem trgu začel koncert celjskega Dixieland ansambla, po katerem bo Pika podelila najvišja festivalska priznanja zlate pike in 33. Pikinemu festivalu pomahala v slovo. Vse do takrat bo z Gusarjem, pomočniki in obiskovalci skrbela za rajanje po pisanem svetu ustvarjalnosti, kjer je narobe prav.