Search
Close this search box.

24. dan po apokaliptičnih poplavah

Voda je za seboj pustila opustošenje. Prizadeti sta dve tretjini države. Škoda bo znašala več milijard evrov.

OBRAZCI ZA PRIJAVO ŠKODE:


14. 45 – ŠTAB CIVILNE ZAŠČITE O MOŽNOSTI PROŽENJA SIREN 

Štab Civilne zaščite za Koroško obvešča občanke in občane, da ČE BODO v naslednjih dvanajstih urah prožene sirene z znakom za splošno nevarnost, to pomeni nevarnost poplavnega vala.

11.30 – RDEČE OPOZORILO ZA SEVERNI DEL DRŽAVE

Arso je je za severni del države izdal najvišje, rdeče opozorilo. Meteorolog Branko Gregorčič je povedal, da bo danes in jutri padla velika količina padavin, situacija se bo počasi umirjala šele v sredo.

Janez Polajnar: »Pričakujemo naraščanje hudourniških voda. Pri tem ne vemo natančno, kako se bo voda raztekala. Kot kaže bodo večje reke (Sava, Savinja) le odvedle padavinsko vodo v strugah. Težišče hidrološkega dogajanja bo danes na pritokih večjih rek in hudourniških vodotokih. Jutri pa bo dež padel na že namočeno podlago, kar pomeni, da na ranljivih področjih kot sta Mežiška in Savinjska dolina ne vemo natančno, kako bo ta količina padavin odtekla. Zato nas za jutri najbolj skrbijo ta ranljiva področja. Bodo pa narasle tudi večje reke, recimo Drava in pa Mura. Obe naj bi se tudi razlili. Sava in Savinja pa naj bi v spodnjem toku ostale v svojih strugah.«

Srečko Šestan, poveljnik civilne zaščite, je ljudi na ranljivih območjih pozval, naj spremljajo dogajanje, radarsko sliko padavin in se v primeru poplav pravi čas umaknejo za varno. »To je edini ukrep v primeru hudourniških poplav,« je napovedal Šestan.  

8.50 – VREMENOSLOVCI: PESIMISTIČEN SCENARIJ SE UTEGNE URESNIČITI 

»Danes se nam ne obeta nič dobrega,« je v pogovoru za Radio Slovenija zjutraj povedal vremenoslovec Janez Markošek. Dejal je, da se utegne uresničiti najbolj pesimističen vremenski scenarij. Padavine se bodo začele na zahodu, čez dan se bodo razširile nad vso Slovenijo.

Agencija RS za okolje bo predvidoma okoli 11. ure na novinarski konferenci predstavila aktualne vremenske razmere in napovedi.

7. 47 – DANES SE IZTEČE ROK ZA ODDAJO VLOG ZA PRVO HUMANITARNO POMOČ PO UJMAH

Danes poteče rok za oddajo vlog za prvo humanitarno pomoč. Rdeči Križ in Karitas sta od vlade dobila vsak po milijonov evrov. Vlogo lahko oddate na sedežu obeh humanitarnih organizacij ali na občini. Pomoč po poplavah bodo delili po stopnjah; in sicer za trajno uničene hiše ali stanovanja v višini 3000 evrov, v primeru poplavljenih stanovanjskih etaž 1500 evrov, za poplavljene kleti pa bo višina prve humanitarne pomoči znašala 500 evrov. Če se bo izkazalo, da je vlog veliko in da sredstva vlade za nje ne bodo zadoščala, bo vlada Rdečemu križu in Karitasu zagotovila dodatna sredstva.

Vir: MOSG

Dogodki

Voda je za seboj pustila opustošenje. Prizadeti sta dve tretjini države. Škoda bo znašala več milijard evrov.