Search
Close this search box.

12 zelenih koles za bolj zelene Ravne

FOTO: Danica Hudrap

Na Ravnah so odprli izposojevalnico koles in tri polnilne postaje za električna vozila. Izposoja bo brezplačna, upravljal pa jo bo Zavod za šport, kulturo, turizem in mladinske dejavnosti.

Evropski teden mobilnosti se je tudi letos zaključil z Dnevom brez avtomobila, ki naj bi spodbudil k večji telesni aktivnosti in uporabi alternativnih prevoznih sredstev. Občina Ravne na Koroškem je z tej zamisli pristopila še posebej inovativno, saj so ravno na ta dan odprli izposojevalnico koles, ki je del projekta Urbana ureditev Raven na Koroškem.

Sredstva je Občina Ravne na Koroškem pridobila z uspešnim kandidiranjem na javnem pozivu za sofinanciranje operacij iz naslova prednostne usmeritve »Regionalni razvojni programi« razvojne prioritete »Razvoj regij« Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov 2007-2013 za obdobje 2013-2015.

Projekt Urbana ureditev Raven na Koroškem zajema tri sklope. Prvi sklop obsega prometno ureditev in kanalizacijo parkirišča med križiščem z glavno cesto in ploščadjo pred DTK v Ravnah na Koroškem, drugi sklop je ureditev Grajskega parka, tretji pa vzpostavitev polnilne postaje za električna vozila in izposojevalnice koles. Postavili so 3 nadstrešnice, vsaka pa vsebuje 6 parkirišč za kolesa. Za izposojo bo na voljo 12 koles zelene barve. Izposoja bo brezplačna, uporabniki bodo morali le pridobiti kartico Urbane Ravne. Na kartici bo navedeno ime njenega lastnika ter čas uporabe, z njo pa bo uporabnik odklenil ključavnico kolesa. Kartico bo izposojevalec pridobil s podpisom pogodbe z Občino Ravne na Koroškem, tam pa bodo tudi navedene njegove pravice in obveznosti. Sistem omogoča sledljivost izposoje, s tem pa naj bi se izognili krajam. Z namenom zagotavljanja večje varnosti so na vseh treh mestih izposoje namestili video nadzorni sistem in osvetlitev. Podoben način delovanja izposojevalnice koles uporablja tudi MO Velenje, kjer so uspešen sistem vzpostavili pred več kot dvema letoma. 

[foldergallery folder=”wp-content/uploads/old/slike/2015/bicikliravne” title=”Galerija slik”]

FOTO: Danica Hudrap, TIC Ravne

Dogodki

FOTO: Danica Hudrap

Na Ravnah so odprli izposojevalnico koles in tri polnilne postaje za električna vozila. Izposoja bo brezplačna, upravljal pa jo bo Zavod za šport, kulturo, turizem in mladinske dejavnosti.