Search
Close this search box.

100 tisoč evrov vreden urološki simulator, ki bi letno lahko rešil več tisoč življenj

Mesec november, bolje poznan tudi kot 'movember', v katerem si moški sibolično puščajo brado in brke, da bi s tem opozorili na rak prostate ter druge bolezni, ki prizadenejo zgolj ali predvsem močnejši spol, je že v polnem teku.

V ta namen sta po poročanju Koroškega radia Slovensko onkološko društvo za moške Onkoman in Splošna bolnišnica Slovenj Gradec na novinarski konferenci predstavila aktualne podatke o dejavnostih društva, stanju slovenske urologije in o akciji zbiranja sredstev za nakup urološkega simulatorja operacij benigne hiperplazije prostate in raka sečnega mehurja.

“V društvu [Onkoman] si prizadevamo ozaveščati moške ter njihove bližnje in smo tu za vse tiste, ki so ravnokar stopili v njihove čevlje,” je sporočil predsednik prvega slovenskega onkološkega društva za moške Gregor Pirc. V društvu Onkoman si z več akcijami prizadevajo za nakup 100 tisoč evrov vrednega urološkega simulatorja, sploh prvega tovrstnega v Sloveniji, na katerem se bodo mladi učili operativnih posegov in osnov operativne tehnike v urologiji.

Simulator, ki bo krožil po bolnišnicah, kjer opravljajo urološke operacije, je nadvse potreben, saj v Sloveniji letno za rakom mehurja zboli 350 ljudi, za rakom prostate pa več tisoč. Akcijo podpira tudi Združenje urologov Slovenije.

“Tovrstne operacije skozi sečnico na sečnem mehurju ali na prostati so se začele prav v slovenjgraški bolnišnici. Njihov pionir je bil primarij Bojan Pirkmajer, ki je postavil nove standarde operacij že leta 1974. Od takrat dalje slovenjgraška bolnišnica slovi po njih in pomeni zlati standard urologije. Prav zato na urološke operacije v slovenjgraško bolnišnico prihajajo pacienti iz širše regije in tudi od drugod,” je razložil predsednik Združenja urologov Slovenije in primarij urološkega oddelka Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, mag. Marko Zupančič.

Zupančič je predstavil tudi problematiko slovenskega področja urologije, ki zaradi težav pomeni vse težjo dostopnost storitev, saj se soočajo s precej dolgimi čakalnimi vrstami. Glede na to, da vse bolnišnice delajo vse, se je zavzel za specialen center urologije v Slovenj Gradcu, o čemer pa v organizacijski obliki slovensko zdravstvo zaenkrat še ne razmišlja.

“V zadovoljstvo mi je, da se v akcijo za simulator vključuje tudi širša civilna javnost, kar bi lahko razumeli tudi kot pritisk na odločevalce, zato akcijo Onkomana zelo pozdravljamo,” je še dodal primarij. Da bi v slovenjgraški bolnišnici skrajšali čakalne dobe, bi potrebovali vsaj 10 specialistov urologije, tako pa vlada velik razkorak v zagotavljanju operacij in delovanja ambulante, kjer pacienti na specialista urologa čakajo kar 300 dni.

“Ker vsi specialisti v bolnišnici, teh je šest in dva specializanta, delajo vse operacije, delo v ambulanti ne more potekati hitreje. Pri je potrebno izpostaviti veliko podporo vodstva bolnišnice, ki je vseskozi usmerjeno v napredek, v nove metode, kar pa zahteva veliko dela, če želiš biti dober”, je zaključil predsednik Združenja urologov Slovenije.

Vir: koroski-radio.si

Dogodki

Mesec november, bolje poznan tudi kot 'movember', v katerem si moški sibolično puščajo brado in brke, da bi s tem opozorili na rak prostate ter druge bolezni, ki prizadenejo zgolj ali predvsem močnejši spol, je že v polnem teku.