Glas ljudstva je izjemno pomemben

Foto: M. P.

Pogovarjali smo se z županom Občine Prevalje, dr. Maticem Tasičem.

Na podlagi 2. odstavka 74. člena Zakona o lokalnih volitvah ste na seznamu kandidatov za volitve župana Občine Prevalje edini kandidat. Če povem drugače … Na volitvah, 18. 11. 2018, bomo volivci in volivke Občine Prevalje imeli precej nehvaležno nalogo. Kako vam uspe tako samozavestno krmiliti skozi vsa leta delovanja?

Moj osnovni moto je sodelovanje in skupno iskanje najboljših rešitev za življenje in bivanje občanov v naši občini. To ni vedno enostavno, saj v občinskem svetu v vseh teh mandatih nismo nikoli imeli formirane koalicije ter smo vsi skoraj vedno poskušali reševati skupne interese v skupnem iskanju najboljših rešitev. To in pa podoba Prevalj ter ostalih krajevnih skupnosti in zaselkov pomeni, da smo vsi skupaj delali v dobro občine.

V čem vidite prednosti dejstva, da ste edini kandidat, in v čem slabosti?

Prednost tega, da sem edini kandidat je v manjši predvolilni obremenjenosti, delo tako tekoče neprekinjeno teče, pripravljamo proračun, projektne dokumentacije in razpise za naslednje leto, slabost pa je v tem, da ni soočenja eventualno drugačnih pogledov na celoviti razvoj občine, tudi prikaz dosedanjega dela se zato manj vidi, čeprav sem prepričan, da občani sproti ves čas spremljajo dogajanja in investicije v svojem kraju.

Nespravljivih mnenj ste v vseh letih svojega delovanja verjetno že navajeni. Vam kdaj zlezejo pod kožo?

Različnost mnenj je ravno bogastvo v iskanju najboljših rešitev, tudi ko smo na začetku v enem ali dveh primerih na nasprotnih stališčih, smo na koncu, po nekem času, vsi ugotovili, da je bila sprejeta odločitev v danem trenutku pa tudi na dolgi rok najboljša.

Komunikacija občinskega sveta vse prevečkrat kaže sliko polja spora. Uperjeni kazalci so stalnica. Je mogoče pričakovati, da se bo v prihajajočem mandatu kultura govora dvignila na višji nivo? Imate možnost vplivati tudi na to? Lastna podoba je namreč potrebna dobrega ogledala.

Mogoče komunikacija kdaj ni posebno lepa , vendar vsi poskušamo komunicirati korektno, seveda kdaj pa kdaj komu to tudi ne uspe, sam poskušam korektno usmerjati v kulturni dialog, tudi v naslednjem mandatu bomo vsi težili k temu.

Tabela dogodkov na strani Občine Prevalje je, razen redkih izjem (stalni občinski dogodki), prazna. Mladi so razočarani, saj so mnenja, da zanje ni dobro poskrbljeno, niti se jih ne vključuje. Ima to pridih malodušja na obeh vpletenih straneh ali …?

Kulturnih, športnih in ostalih dogodkov je v občini izjemno veliko, včasih kdo reče, da jih je celo preveč. Tudi mladi imajo v različnih društvih kar precej možnosti, občinski prostori in dvorane pa tudi zunanja infrastruktura kar sama vabi, ideje na mizo – verjamem, da lahko samo skupno poiščemo še več možnosti sodelovanja.

Na FB-strani Prevaljčani se ljudje oglašajo z mnenji, predlogi, pobudami in pohvalami v prid delovanja Občine. Kaj vam pomeni glas ljudstva, glede na to, da skoraj prodajni argumenti niso več IN?

Glas ljudstva je izjemno pomemben, mnenja, pobude, ideje, predlogi … so tudi del reševanja vsakdanjih problemov in investicijskega načrtovanja in so za nas vse izjemno pomembni, pa naj pridejo preko FB, Twitterja ali pa direktno.

Zakaj se Občina oklepa spletnega informiranja (FB, Twitter ipd.)?

Sodobna komunikacijska tehnologija omogoča nove in vedno novejše poti komuniciranja, zato se tega vsi poslužujemo, kajti na ta način pride prava informacija zelo hitro oz. takoj do občanov, poslužujemo pa se še vedno tudi klasičnih načinov komuniciranja.

Zanima nas vaše mnenje glede volilne komisije, ki jo je s sklepom 27/11 imenoval Občinski svet Občine Prevalje, in to na osnovi 35. člena Zakona o lokalni samoupravi. Na listi smo na podlagi podedovane radovednosti opazili osebe, katerih partnerji kandidirajo na vodilna mesta občinskega sveta. Bi se glede tega vprašanja lahko etično opredelili?

Pomembno je, da je sestava volilne komisije v skladu z zakonom in da so volitve izpeljane pošteno in brez kakršnih koli pripomb v skladu z demokratično voljo volivcev. Vsak, ki deluje v tem demokratičnem volilnem sistemu pa si mora sam postaviti meje etičnosti, jaz pri tem nimam nobenih težav.

Projekt fizioterapija za otroke? Stoji na majavih tleh ali je v zvezi s tem mogoče sporočiti že kaj novega?

Kar se tiče fizioterapije za otroke je naše stališče jasno, predloge pa mora realizirati Zdravstveni dom. Do sedaj še nismo dobili novih informacij.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.