Search
Close this search box.

V soboto v Slovenj Gradcu s slavnostno akademijo poklon Wolfu

V soboto, 22. februarja 2020, ob 18. uri, bo v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec slavnostna akademija ob 160-letnici rojstva Huga Wolfa.

Slavnostna akademija je uvod v praznovanje Wolfovega leta, s katerim bodo v Slovenj Gradcu počastili 160. obletnico skladateljevega rojstva.

Slavnostni govornik, prof. dr. Matjaž Barbo, bo opredelil in pojasnil pomen ter vlogo skladatelja Huga Wolfa v slovenskem in evropskem prostoru. Zbrane bodo nagovoril tudi predsednik RS Borut Pahor, minister za kulturo mag. Zoran Poznič in župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler. Koncertni program bosta ob spremljavi odlične pianistke Maje Kastratovik izvedla Mešani komorni zbor Carinthia Cantat in Komorni zbor Hugo Wolf Maribor.

Pred prireditvijo bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, v spremstvu ministra za kulturo RS mag. Zorana Pozniča, pri Wolfovem spomeniku na pročelju Wolfove rojstne hiše v Slovenj Gradcu in v počastitev Wolfovega leta, v spremstvu častne straže položil tudi venec. Venec v spomin na Huga Wolfa pa bo k spomeniku položil tudi župan Slovenj Gradca, Tilen Klugler.

Simona Koser Šavora s Pošte Slovenija in direktor Koroškega pokrajinskega muzeja Tadej Pungartnik.

Hugo Wolf:

Skladatelj Hugo Wolf se je rodil 13. marca 1860 v Slovenj Gradcu kot tretji otrok v nemško govoreči družini usnjarja, uglednega meščana in glasbenega navdušenca Filipa Wolfa ter žene Katarine (roj. Nussbaumer). Svoje izjemno ustvarjalno, čeprav kratko in tragično življenje, je preživljal v Slovenj Gradcu in na Dunaju. Njegova glasba, s katero je zaznamoval celoten srednjeevropski kulturni prostor, je še danes priljubljena med glasbenimi navdušenci. Posvečal se je predvsem samospevom, s katerimi je po letu 1894 slavil uspehe po vsej Evropi, ob tem pa je leta 1895 napisal še svoje najbolj znano delo, opero Der Corregidor in vrsto drugih zborovskih, komornih in simfoničnih skladb. V svojem kratkem času ustvarjanja je napisal več kot 300 samospevov, številna zborovska, komorna in klavirska dela. Na višku ustvarjalnih moči so ga poimenovali pesemski lirik.

Jubilejno leto Huga Wolfa:

Naj spomnimo, da je ob 160. obletnici rojstva skladatelja Huga Wolfa Pošta Slovenije v seriji Znamenite osebnosti izdala priložnostno znamko, žig in ovitek prvega dne. Zasnovala jih je oblikovalka Maja Tomažič. Kot dopolnitev filatelističnega sklopa Pošte Slovenije pa sta Koroško filatelistično društvo in Filatelistično društvo Slovenj Gradec pripravili priložnostno filatelistično razstavo ter izdali maksimum kartico, posvečeno 160. obletnici rojstva Huga Wolfa, ki jo je oblikoval arhitekt Borut Bončina.

Obeta pa se tudi bogat glasbeni program skozi vse leto, SNG Maribor bo 23. aprila 2020 priredil 5. koncert Simfoničnega cikla v dvorani Union. V soorganizaciji SNG Maribor in Festivala Maribor se bo v septembru 2020 odvil koncert Simfoničnega cikla. V Slovenski filharmoniji pripravljajo program s simfonično pesnitvijo Penthesilea, ki jo bo izvedel orkester v okviru Modrega abonmaja in na gostovanju v Gradcu v sezoni 2020/21.

Pri tem naj še omenimo, da so v Kulturnem domu Slovenj Gradec pripravili bogato in raznoliko abonmajsko sezono 2019/2020. V novi sezoni želijo, da bi čim več ljubiteljev umetnosti v programu, ki ga ponujajo, našlo veliko lepega. Med drugim so za vse ljubitelje dobre glasbe, v sodelovanju z Društvom Hugo Wolf Slovenj Gradec, pripravili Wolfov koncertni abonma – Wolf povezuje ter tako obeležili 160-letnico rojstva skladatelja Huga Wolfa, o čemer si lahko več preberete TUKAJ

Dogajanje v Wolfovem letu pa lahko spremljate na spletni strani TUKAJ.

Preberite še: Jubilejno leto Huga Wolfa prinaša pester glasbeni program tako doma kot v tujini (VIDEO in FOTO)

Dogodki