Search
Close this search box.

V ravenski knjižnici v treh potezah obarvano Grajsko razstavišče

S sijajno pisanim naborom ilustracij se je v treh potezah obarvalo Grajsko razstavišče. V januarju sta se v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika z ilustracijami predstavila Jernej Kovač Myint in Maja Gorjup, v februarju se jima je pridružila še Nina Kovačič.

Vsakega avtorja je pospremilo spletno odprtje razstave in virtualen sprehod med razstavljenimi deli. Celotna razstava je bila izvedena v treh potezah, zato en, dva, tri … V četrtek, 18. februarja 2021, pa so se vsi trije ilustratorji srečali in si skupno ogledali razstavljena dela. Nika Skudnik iz knjižnice je posnela tudi kratek, sproščen pogovor z njimi. Zdaj si je razstavo možno ogledati tudi v razstavišču knjižnice.

Razstavo si lahko ogledate do 13. marca.

FOTO: Razstava En, dva … tri: Zgodba ilustracije

Kot pojasnijo v knjižnici je celoten cikel razstave potekal na spletu, sploh na začetku, z vsakim avtorjem so posneli kratek pogovor ter kolaž fotografij. Vse posnetke so objavili na Youtube kanalu knjižnice, tako, da se lahko po razstavi sprehodite kar od doma. Skupno je nastalo sedem kratkih filmčkov, eden skupni in po dva predstavitvena za vsakega avtorja.

VIDEO: Razstavo so zaokrožili s srečanjem vseh treh avtorjev; skozi pregled razstavljenih del in s pogovorom z ustvarjalci:

Jernej Kovač Myint:

S svojimi risanimi junaki je že ob začetku kariere prejel nagrado mednarodne žirije v Južni Koreji. Po tem prelomnem dogodku samo še riše. Obožuje ilustracije na stenah, saj okno ni edina možnost za pobeg iz majhne sobe. Vsaka ilustracija, ki krasi steno ali knjigo, nam odpira pogled v pravljično življenje. Riše trenutke, nadaljevanje pravljice pa prepušča bralcu. V zadnjih dveh letih je bil počaščen s predstavitvijo del na slovenskem, srbskem in poljskem bienalu ilustracije.

Jernej Myint je ilustrator, oblikovalec in arhitekt. A pot ga je mimo vseh arhitekturnih načrtov peljala v svet ilustracije.

Maja Gorjup:

Po dolgih letih urjenja in iskanja lastnega izraza je dognala, da je ilustracija najlepše orodje, da njen fantazijski svet zadiha. V zgodbah vidi ogromno materiala za skok v globino duše, ilustracija pa s trkanjem na občutja k temu pripomore. Navdih najde v ljudeh in širni svobodi mest, ki se potem v tišini narave izrišejo najprej v glavi.

Maja Gorjup deluje na področju ilustracije, slikanja in oblikovanja in trenutno končuje diplomski študij ilustracije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.

Nina Kovačič, fizičarka v svetu ilustracije:

Nina Kovačič se je po končani gimnaziji odločila za študij fizike, kjer je leta 2008 diplomirala. Naposled jo je po zanimivem spletu okoliščin življenje pripeljalo do ilustracije. Dandanes kot fizičarka ter samouka ilustratorka zagreto manevrira v ilustratorskem svetu. Navdihujejo jo komični trenutki in živahnost vsakdana po eni, mir in tišina po drugi strani. Večinoma dela digitalno, črno-bele motive rada zriše na roke. Posebno zadovoljstvo ji predstavlja ustvarjanje motivov za razglednice in voščilnice, za katere želi, da so napredne, drugačne, z odmikom od tradicionalnih, prazničnih motivov.

Nina Kovačič kot fizičarka ter samouka ilustratorka zagreto manevrira v ilustratorskem svetu.

VIR/Besedilo: KOK

Dogodki

S sijajno pisanim naborom ilustracij se je v treh potezah obarvalo Grajsko razstavišče. V januarju sta se v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika z ilustracijami predstavila Jernej Kovač Myint in Maja Gorjup, v februarju se jima je pridružila še Nina Kovačič.