Search
Close this search box.

V ravenski knjižnici prisluhnili predavanju dr. Rista Stojanoviča

Tudi Koroška osrednja knjižnica se je pridružila nizu dogodkov, ki so potekali ob 100. obletnici koroškega plebiscita. Pripravili so predavanje dr. Rista Stojanoviča. Uvodno in pozdravno besedo je imela dr. Karla Oder, predsednica Zgodovinskega društva za Koroško, katerega član je tudi dr. Stojanovič.

Kot so pojasnili v knjižnici, pri njih hranijo dragocen slikovni fond, ki se nanaša na usodne dogodke po razpadu Avstro – Ogrske monarhije. “Predvsem je to fotografsko gradivo bojev za severno mejo iz zapuščine dr. Julija Felaherja in obsežna zbirka plebiscitnega propagandnega gradiva. Kot dokaz nekdanje celovitosti Koroške, pa je tudi zbirka razglednic koroških krajev, prav tako iz zapuščine dr. Felaherja, ki skozi podobe krajev izvrstno slika nekdanjo slovensko jezikovno mejo,” so razložili.

V knjižnici so še dodali, da je za slovensko zgodovinopisje neprecenljive vrednosti prav gotovo tudi digitalizacija koroškega časopisa Mir, ki so ga v letošnjem letu na pobudo njihove knjižnice in s sredstvi Ministrstva za kulturo ter gradivom Narodne in univerzitetne knjižnice uspeli digitalizirati. “Vseh 39 letnikov, od 1882 do 1920, je dostopnih na portalu Digitalne knjižnice Slovenije, dLib.”

VIR: KOK

Dogodki