Search
Close this search box.

V Kulturnem centru na Ravnah želijo predstaviti uspešne neuveljavljene umetnike

Kulturni center Ravne skozi vse leto skrbi za najrazličnejše dogodke in prireditve na Koroškem.

Kulturni center na Ravnah je center, ki skozi celotno leto omogoča prostor mnogo predstavam, koncertom in drugim prireditvam, tako da si Raven brez kulturnega centra, ki to omogoča, sploh ne moremo več predstavljati. V lanskem letu se je v prostorih kulturnega centra Ravne pod okriljem organizatorjev Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (ZKŠTM) ter dogodkov zunanjih prirediteljev zgodilo skupno okoli med 130 in 140 dogodkov, v kulturnem centru pa se dogaja še ogromno drugih vaj, priprav, ter različne aktivnosti različnih skupin, skupno pa gre skozi vso leto skozi kulturni center nekje med 31.000 in 33.000 obiskovalcev.

Dogodki, ki se odvijajo v okviru ZKŠTM Ravne pod okriljem Kulturnega centra Ravne so v največji meri dogodki, ki spadajo pod abonmaje. Abonmaji kot takšni so solidno obiskani glede na število abonentov, res pa je, da se po večini dogodki razprodajo z zunanjimi obiskovalci. V tem letu je bilo kar 6 razprodanih dogodkov. Dogodki, ki Ravenčane oziroma obiskovalce iz celotne Koroške najbolj zanimajo, so po večini glasbeni dogodki, v preteklem letu so bili vsi štirje koncerti glasbenega abonmaja razprodani.

Novost v Kulturnem centru je tudi kino, ki deluje sicer že kar nekaj časa. Po besedah Tadeja Breznika, vodje kulture ZKŠTM, manjšim mestom žal ni prizaneseno s strani korporacij, ki gradijo kino dvorane. Ravne so nekoč že imele kino dvorano, imela jo je tudi Mežica, ampak je tehnologija tako napredovala, da se oprema, ki se za kina uporablja, pa tudi dvorane niso mogle vzdrževati ter posodabljati, ker je tudi sicer kupna moč manjša kot v velikih mestih. Sicer se je zanimanje za kino v prestolnici, tudi v Mariboru precej zmanjšalo. In tukaj se je rešitev pokazala v obliki projekta MOJKINO, ki mestom kot so Ravne na Koroškem ponuja možnost nekakšnega mobilnega kina. “Tako se dvorana Kulturnega Centra Ravne za en dan v mesecu spremeni v pravo kino dvorano, s kokicami in vsem kar paše zraven, ter seveda najnovejšimi kino predstavami. Moramo reči, da so prav vse predstave v tistem dnevu odlično obiskane, ter da smo Korošci, in ne samo Ravenčani, s tem projektom ogromno pridobili”, pove.

V lanskem letu je bilo v kulturnem centru kar 5 različnih sklopov abonmajev: gledališki abonma, glasbeni abonma, otroški abonma, s(v)obodni abonma, ter abonma narodno-zabavne glasbe Guštanj. “S tem poskušamo pokriti karseda največji spekter gledalcev in poslušalcev. Gledališki abonma ponuja pet predstav profesionalnih gledališč, glasbeni abonma štiri koncerte, otroški abonma pet gledaliških iger, svobodni abonma tri plesne predstave, ter abonma Guštanj tri koncerte narodno-zabavne glasbe. Posebej velja izpostaviti S(V)OBODNI abonma, ki smo ga letos prvič uvrstili v abonmajsko sezono, ter predstavlja sklope pesnih predstav profesionalnih gledališč in gre za posebnost na Koroškem, saj kaj takšnega ne obstaja v širšem prostoru, ter abonma Guštanj, ki je nekakšen napovednik festivala Guštanj, ki ga vsako leto organiziramo v mesecu avgustu v parku Ravne. Pripravljamo pa tudi novost, in sicer skupen Koroški abonma, katerega pobudnik je ravno ZKŠTM Ravne. Gre za gledališki abonma, ki bo skupen vsem petim mestom – Ravne na Koroškem, Prevalje, Mežica, Črna na Koroškem, ter Pliberk. Vsak mesec se bo v različnem mestu odvila ena gledališka predstava. Cilj sodelovanja je razširiti gledališko in abonmajsko kulturo med Korošce in jih vzpodbuditi, da se udejstvujejo na kulturnem področju, in da spoznajo različne dvorane in kulturne domove, ter da se abonmajska klima dosedanjih abonentov – prevetri,” je o abonmajih povedal Tadej.

Od leta 2012 je del kulturnega centra tudi Galerija Ravne, ki spada pod Koroško galerijo likovnih umetnosti Slovenj Gradec. Ta skrbi za redne razstave ter različne dogodke znotraj galerijske dejavnosti. “Glede na videno in glede na obisk otvoritve razstav bi lahko rekel, da je zanimanje veliko. Tudi sicer se Koroška galerija likovnih umetnosti (KGLU) ogromno trudi na promociji galerijske dejavnosti med mladimi in najmlajšimi, ter odlično izobražuje najmlajše. Čez leto se okvirno zgodi nekje med 5-6 razstav, kar je za našo galerijo zelo lepa številka”, pojasni Tadej.

Nazadnje je bil Kulturni dom prenovljen leta 2008, ko so v dvorani dobili nove sedeže in 2009, ko se je montirala indukcijska zanka, vendar so obnove še zaželene. Tadej meni, da je vedno prostor za izboljšanje ter posodobitev različnih stvari. “Kulturni center je sestavljen iz novega in starega dela stavbe, in stari del stavbe bo sčasoma potrebno začeti sanirati. Občina Ravne sicer vsako leto nameni določena sredstva za investicijsko vzdrževanje, s katerimi lahko počasi posodabljamo različne stvari (tako smo npr. ravno v lanskem letu posodobili lučno tehniko in odrske vlake), ampak v splošnem pogledu, bo slej kot prej potrebna tudi celovita sanacija starega dela stavbe. Trudimo se po najboljših močeh, da delo in dogodki tečejo brez težav, in menimo, da nam to sicer kar dobro uspeva”, pove. Kulturni center ima dve sodobni dvorani, v veliki dvorani je na voljo 187 sedežev, v manjši dvorani pa je prostora za 120 ljudi.

Na odru kulturnega centra Ravne je v vseh teh letih stopilo že mnogo znanih in manj znanih izvajalcev. Naj jih omenimo samo nekaj: Iztok Mlakar, Jernej Šugman, Bojan Emeršič, Janez Škof, Vlado Kreslin, Vlatko Stefanovski, Massimo Savić, Oto Pestner, MI2, Tabu, Ditka, Milan Kamnik, Giorgie Fame, Kevin Mahogany, Cubismo, ter mnogi mnogi drugi. Tadej še pove: “Za prihodnost bi si želeli na oder pripeljati predvsem umetnike, ki delajo dobro, ne glede na njihovo slavo.”


Dogodki

Kulturni center Ravne skozi vse leto skrbi za najrazličnejše dogodke in prireditve na Koroškem.