Search
Close this search box.

V KGLU bodo na ogled dela iz 27. natečaja Otroške risbe

Tudi v letošnjem letu je Mestna občina Slovenj Gradec v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti pripravila že 27. natečaj za izvirno otroško likovno in literarno delo, na katerega se je prijavilo izjemno število otrok iz različnih šol in vrtcev po Sloveniji.

Natečaj za izvirno otroško likovno in literarno delo ter fotografijo že vrsto let razpisuje Mestna občina Slovenj Gradec – mesto Glasnik miru v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti, letošnji natečaj pa je že sedemindvajseti po vrsti. Je ena od aktivnosti, ki jih v mestu izvajajo v okviru članstva v Mednarodni organziaciji mest glasnikov miru, katere člani so od leta 1989. Na letošnjem natečaju so v likovni sekciji otroci ustvarjali na teme Jeziki, ki jih uporabljamo (Organizacija združenih narodov je leto 2019 razglasila za leto domorodnih jezikov), Čebela (beseda “čebela” je bila izbrana za besedo, ki je najbolj zaznamovala preteklo leto) in Leonardo da Vinci (ki je pred natanko 500 leti umrl, še vedno pa je vzgled in navdih številnim umetnikom pri ustvarjanju).

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali Leon Ravlan (kustos pedagog KGLU), Nina Popič (kustosinja pedagoginja KGLU) ter Jernej Kovač Myint (arhitekt, ilustrator in animator), je med prispelimi izbrala 289 del, ki bodo umeščena na razstavo. V KGLU so povedali, da so se otroci med razpisanimi temami največkrat lotevali ustvarjanja na temo Čebela. Dobro je bila zastopana tudi tema Leonardo da Vinci, otroke so pri ustvarjanju najbolj inspirirali da Vincijevi izumi in Mona Lisa. Nekoliko manj je bila pri ustvarjanju zastopana tema Jeziki, ki jih uporabljamo.

Strokovna komisija je pri izboru del upoštevala ustreznost gledena razpisane teme, moč sporočilnosti, izvirnost motiva in tehnično dovršenost. V delih, prispelih na natečaj, med tehnikami prevladujejo svinčnik, vodene barvice in kombinirane tehnike, umetniki so se pogosto poslužili tudi grafičnih tehnik, kot sta linorez in kolažni tisk, so še dodali v KGLU.

Otroška dela bodo od 24. oktobra do začetka novembra razstavljena v prostorih KGLU, ob odprtju, ki bo ob 11. uri bo potekala tudi podelitev, kjer bo razglašenih tudi 10 najboljših del.

Mestna občina Slovenj Gradec pa bo v četrtek 19. uri v Koroški galeriji likovnih umetnosti pripravila osrednjo proslavo v počastitev dneva Organizacije združenih narodov in tridesete obletnice prejetja naziv “mesto – glasnik miru”. Več si lahko preberete TUKAJ.

V Koroški galeriji likovnih umetnosti pa si lahko ogledate mednarodno razstavo Podobe pokrajine: V KGLU na ogled mednarodna razstava, ki vzpodbuja k razmišljanju o pokrajini v povezavi z družbenimi, ekonomskimi in kulturnimi vprašanji.

VIR: KGLU

Dogodki