Search
Close this search box.

“Solzice” v družbi Čričkov in številnih obiskovalcev praznovale 15 let uspešnega delovanja (FOTO)

Članice Ženskega pevskega zbora Solzice, ki delujejo v okviru Kulturnega društva Kotlje, so danes, 14. 12. 2019, v novi dvorani v Kotljah, s slavnostnim koncertom obeležile 15 let delovanja na kulturnem področju. Na odru pa so se jim kot gostje pridružili člani skupine Črički iz Dravograda, med drugim pa jim je za uspešno delo čestital tudi ravenski župan dr. Tomaž Rožen.

Letošnje leto »Solzice« praznujejo jubilejnih 15 let uspešnega delovanja, prepevanja in nastopanja, tako na Koroškem kot izven domače regije. Sicer članice pevskega zbora, trenutno jih v njem aktivno prepeva 16, vsako leto ob tem času pripravijo božični koncert, ki pa je bil tokrat posvečen njihovemu prazniku.

VIDEO: Avtor Tone Brinar. Čestitka dr. Tomaža Rožena ob 15-letnici delovanja Ženskega pevskega zbora Solzice

[aiovg_video id=113398]

Naj omenimo, da so se članice zbora sprva družile pri telovadbi in športnih aktivnostih, nakar so ugotovile, da jim je skupno tudi petje. Veselje do prepevanja jih je, čeprav pravijo, da so amaterke, brez glasbene izobrazbe, še bolj povezalo in tako so začele, pod taktirko Monike Plestenjak tudi redno vaditi. Sledili so nastopi, organizacija koncertov, gostovanja in trdo delo, ki jih je pripeljalo do jubilejnega praznovanja.

Pevkam so z veseljem prisluhnili številni obiskovalci.

Solzice trenutno ponovno delujejo pod taktirko Metke Dobnik, pred njo je zbor krajši čas vodil še Andrej Gorenjak, prva zborovodkinja pa je bila Monika Plestenjak iz Kotelj. Do zdaj sta se v zboru zamenjali le dve predsednici, prva predsednica Solzic je bila Mojca Bezjak, ki jo je pred desetimi leti nadomestila Prevaljčanka Jerica Kavtičnik.

Prireditev je tudi tokrat povezovala Irena Šturbaj.

Na začetku so prepevale samo ljudske pesmi, ko je vodenje zbora prevzela Metka Dobnik, pa so program dopolnile in obogatile tudi z drugimi skladbami. Še danes so zelo ponosne na pesem Uršlja gora, katere avtor je Mitja Šipek, harmonizacija pa delo Monike Plestenjak. Kot so povedale, so bile med prvimi, ki so jo prepevale kot zbor, z veseljem pa so jo zapele tudi danes. Med drugim so nam popestrile praznično soboto še s pesmijo Pohojena travca, Dva poba sta pršva, Po jezeru, Luna sije …

Etno skupina Črički iz Dravograda.

Pesem z naslovom Fala pa je bila odpeta v zahvalo prvi zborovodkinji Moniki Plestenjak za njen trud in dolgoletno delo v zboru. Ob tej priložnosti so združile moči tudi tri članice, ki so skupaj zapele Avsenikovo Naj bo pomlad. Program pa so popestrili tudi “Črički”.

Članice “Solzic” so bile na današnji prireditvi za prehojeno pot in trdo delo med drugim nagrajene tudi z Gallusovimi značkami, ki jih s strani JSKD RS prejmejo posamezniki za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske glasbene dejavnosti. Pevkam jih je v Kotljah podelila Jožica Pušnik, vodja Območne izpostave JSKD Ravne na Koroškem.