Search
Close this search box.

Slovenjgraški župan se je poklonil 100-letnici rojstva Karla Pečka in rojstnem dnevu galerije (VIDEO)

Ob letošnji 100-letnici rojstva akademskega slikarja Karla Pečka, ki je umrl pred štirimi leti, je od včeraj dalje v Koroški galeriji likovnih umetnosti na ogled dokumentarno-umetniška razstava Pečkov Slovenj Gradec.

Ob odprtju razstave, ki je bila prav na mednarodni muzejski dan se je umetniku poklonil tudi slovenjgraški župan Tilen Klugler. Z direktorico Andrejo Hribernik sta si ogledala razstavo Pečkov Slovenj Gradec, župan pa je ob tej priložnosti pripravil tudi krajši nagovor.

Povedal je, da je letošnje leto za galerijo še posebej svečano, v smislu obeležitve okrogle obletnice rojstva njenega idejnega očeta in častnega občana Slovenj Gradca Karla Pečka. 18. maja leta 1957 je naša galerija prvič odprla svoja vrata in tako je včeraj praznovala svoj 63. rojstni dan.

Župan Mestne občine Slovenj Gradec na obisku v Koroški galeriji likovnih umetnosti:


“Karel Pečko je eden izmed tistih someščanov, za katerega lahko z gotovostjo trdimo, da je vsa leta ustvarjalnosti večji del svoje energije posvečal napredku in uveljavitvi našega mesta.”

Razstavo pa si je včeraj ogledala tudi podžupanja slovenjgraške občine Martina Šisernik, ki je galeriji podarila petdeset izvodov revije Odsevanja, ki jih bodo nato brezplačno prejeli obiskovalci galerije.


“Navdih za grafične motive sem našel v slovenjgraških skrivnostnih dvoriščih. Prav tu sem srečal nove ljudi, ki so bolj vsakdanji, za slikarja originalni, drugačni, kot jih srečujem na promenadi Glavnega trga ali na cesti. Tu najdem tudi pravo posebnost arhitekture s svojevrstnimi hlevi, kurniki, drvarnicami, posebnimi stopnišči, balkoni, prizidki in mostički, prostori za pranje in sušenje perila itd. V tem okolju, bodite prepričani, živijo ljudje svojsko, lastno, pestro in živo življenje.” (Karel Pečko)

VIR: KGLU

Dogodki