Search
Close this search box.

Slovenj Gradec v Pečkovem duhu o prihodnosti in načrtih

Mineva 100 let od rojstva akademskega slikarja Karla Pečka, ki je močno zaznamoval kulturno in družbeno dogajanje v Slovenj Gradcu. Ob obletnici bodo pri Koroški galeriji likovnih umetnosti odkrili spominsko ploščo, načrtov, povezanih s spomini nanj, pa je še veliko. Pečko je bil človek načrtov, ne preteklosti, poudarjajo v Slovenj Gradcu.

Soustanovitelj današnje Koroške galerije likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu in njen prvi in dolgoletni ravnatelj Karel Pečko se je rodil na današnji dan pred stotimi leti v Vuhredu, umrl pa je pred štirimi leti, 2. maja 2016 v Slovenj Gradcu.

S svojim delom, razmišljanjem, vizijo in pobudami je prispeval k širši prepoznavnosti galerije in Slovenj Gradca, z deli je zaznamoval številne domove in tudi javni prostor koroškega mesta, prav tako je ustanovil Fundacijo Karla Pečka, ki štipendira študente s področja humanistike in umetnosti, so med drugim spomnili na današnji novinarski konferenci v Koroški galeriji likovnih umetnosti.

“Ob njegovi današnji stoletnici rojstva se v Pečkovem duhu spodobi govoriti o prihodnosti, ne preteklosti. Želimo si, da Pečko še nadalje ustvarja nekoliko nemira v Slovenj Gradcu kot mestu glasniku miru,” je med drugim dejala direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti Andreja Hribernik in poudarila, da je bil Pečko predvsem človek načrtov.

Te imajo tudi v Slovenj Gradcu. Napovedala je, da v sodelovanju in s podporo Mestne občine Slovenj Gradec načrtujejo prenovo Pečkovega ateljeja nad galerijo, ob ateljeju pa bi uredili rezidenčno stanovanje za gostovanja umetnikov z različnih področij. Kdaj se bo to zgodilo, sicer še ni znano oz. dogovorjeno. Prav tako iščejo lokacijo za umestitev Pečkovega mozaika iz stavbe na Legnu, ki so jo kasneje zrušili, mozaik pa pred tem ohranili.

Spominsko ploščo, ki jo je oblikoval Edi Koraca, bodo nes ob 17. uri odkrili ob vhodu v Koroško galerijo likovnih umetnosti, sledilo bo še zadnje javno vodstvo po dokumentarno-umetniški razstavi z naslovom Pečkov Slovenj Gradec, ki je bila odprta od 18. maja.

Preberite še: Oglejte si Pečkov Slovenj Gradec, Poklon Pečku s priložnostno znamko in spominsko ploščo

Pečku in likovni umetnosti na sploh so se poklonili tudi filatelisti. Koroško filatelistično društvo, galerija in občina so namreč ob stoletnici Pečkovega rojstva pripravili priložnostni filatelistični sklop, ki ga na pošti Slovenj Gradec danes spremlja priložnostni poštni žig, v preddverju galerije pa se odpira tudi filatelistična razstava avtorja Jožeta Kebra.

Avtor filatelističnega sklopa je arhitekt Borut Bončina, ki je na današnji novinarski konferenci dejal, da je Pečko ustvarjal za prostor in za ljudi. Del filatelističnega sklopa sta priložnostni znamki, pri čemer je na eni Pečkov akvarel Rdeča kapica iz leta 1959, na podlagi katerega je nastala slikarija na steklo, ki je dolga leta krasila otroški oddelek Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Na drugi pa je mozaik Gozd iz leta 1965.

“Hoteli smo predstaviti Pečka tako, kot ga večina ljudi nima več v spominu,” je dodal Bončina in povedal, da se večina Pečka spominja po upodobitvah Uršlje gore. “Želeli smo prikazati, da je bil nemirnega duha in da je znal hkrati udejanjati svojo misel, da je umetnost od umetnosti živeti,” je med drugim dejal Bončina.

Karel Pečko, ki je tudi častni občan Mestne občine Slovenj Gradec in bil leta 1996 prejemnik srebrnega častnega znaka svobode Republike Slovenije, je Slovenj Gradcu in kulturi dal zelo velik pečat, je danes poudaril tudi slovenjgraški župan Tilen Klugler. Ocenil je, da jih vse čaka še veliko dela, da se Pečku poklonijo na dostojen način. Sam bo med drugim predlagal, da se po Pečku poimenuje ulica ali kakšno naselje v občini.

Dogodki