Search
Close this search box.

SHOTS: “Festivalski večeri so pokazali presežke”

Pred dvorcem Rotenturn v Slovenj Gradcu je pretekli vikend potekal mednarodni filmski festival kratkih neodvisnih filmov Shots, ki je v treh večerih ponudil 13 filmov iz devetih držav. Festival, ki je letos praznoval peto obletnico, je uvedel tudi nekaj sprememb.

V soboto se je z zadnjim SHOTS festivalskim večerom zaključil filmski teden, ki je v Slovenj Gradcu potekal od 1. avgusta. Filmski teden je otvoril festival animiranega filma Zebra, dogajanje pa se je nadaljevalo v četrtek, z mednarodnim festivalom kratkih filmov SHOTS.

SHOTS je z razliko prejšnjih let letos na samem prizorišču uvedel nekaj sprememb, katere so obiskovalci že po prvem večeru zelo dobro sprejeli, pojasni Maša Flogie. “Spremenil se je vhod na festival, ki je to leto potekal s strani parkirišča skozi “grajski vhod” na dvorišče dvorca Rotenturn, kar so obiskovalci označili za odlično novost, saj je po njihovem mnenju to pričaralo še bolj “filmski vstop” na sam festival. Novost so bile tudi brezplačne vstopnice, ki smo jih organizatorji uveljavili zaradi sedežnega reda, ki je bil uveljavljen v skladu z določili NIJZ.” Obiskovalci pa so lahko uživali na dveh koncertih; prvi je potekal v četrtek, ko je na festivalu gostovala avstrijska glasbena skupina Bagage, veliko praznovanje pa je v petek naznanil koncert Severe Gjurin s spremljevalno zasedbo.

Peta izdaja festivala Shots, katere novost so bili tudi slovenski podnapisi filmov, je ponudila filme iz Turčije, Madžarske, Avstrije, Srbije, Velike Britanije, Norveške, Ukrajine, Peruja in Slovenije. Nekaj je bilo koprodukcij.

Maša Flogie nam pojasni, da so v sredo v Slovenj Gradec prispeli mednarodni gosti, avtorji izbranih filmov. “Letošnji obisk gostov je bil kljub izrednim razmeram povezanih s COVID-19 velik, saj je v Slovenj Gradec
prispelo 15 gostov iz Slovenije in sosednjih držav. Prav vsi gostje so bili že po prvem festivalskem dnevu fascinirani nad gostoljubnostjo organizatorjev, saj so prav vsak dan uživali na izletih, katere so za njih tako kot vsa leta do sedaj organizirala ekipa SHOTS, kot tudi nad udeležbo obiskovalcev na festivalu že na prvem večeru.”
ter doda, da so bili vsi trije festivalski večeri “razprodani” oziroma zapolnjeni do zadnje kapacitete, toliko, kot so dopuščala priporočila NIJZ. “Letošnja novost dnevnega programa se je skrivala v obisku prav vseh treh koroških dolin, prav vse goste pa je Koroška regija izredno očarala.” je še dodala.

Flogiejeva še doda, da je letošnja “covid-19 situacija” z vidika organizacije zahtevala še več napora ekipe kot pa že tako ali tako leta doslej. “Veliko stvari je bilo potrebno prilagoditi in spremeniti. Pospravljanje prizorišča je zaradi uveljavljenih ukrepov zahtevalo zelo veliko dela, časa, logističnih rešitev in veliko mero potrpežljivosti.” pove in razloži, da brez tako zelo složne in predane SHOTS ekipe in ekipe neverjetnih prostovoljcev, ki so brezhibno opravljali svoje delo na prizorišču, bi obiskovalci ne bili deležni te čudovite festivalske izkušnje.

“Festivalski večeri so pokazali presežke in za vzdušje se organizatorji iz srca zahvaljujemo zvesti publiki, ki nam daje še kako potreben zagon.” doda Flogiejeva in zaključi, da je celotedensko garanje morda postalo že preveč samoumevno, “saj v stilu svoje skromnosti z ekipo premalo opozarjamo na ta vidik. Trenutki izčrpanosti, žrtvovanja in napora v festivalskih večerih izginejo, ko z ekipo zagledamo zadovoljne obraze obiskovalcev in
sprejemamo njihove iskrene besede podpore. A bojazen ostaja: kako dolgo bodo še te besede edino, kar odtehta celoletno delo?”

Fotogalerija Nike Hölcl Praper:

NAGRADE SHOTS

NAGRADA ZA GLAVNO MOŠKO VLOGO TER MAGRADA ZA NAJBOLJŠI FILM FESTIVALA:

Rainer Wöss (gl. Moška) za film Nočni čuvaj ter Nočni čuvaj režiserja
Albin Wildnerja kot najboljši film festivala.

NAGRADA ZA GLAVNO ŽENSKO VLOGO

Svetlana Byrandich za film ANNA

NAGRADA ZA NAJBOLJŠO Zgodbo TER NAGRADA PUBLIKE

Albert Meisl za film Na krilih duha

NAGRADA ZA NAJBOLJŠO FOTOGRAFIJO

Peiman Zekavat za film Petnajst

NAGRADA ZA NAJBOLJŠI DOKUMENTARNI FILM IN NAGRADA ZA NAJBOLJŠI ŠTUDENTSKI FILM

Lana Bregar s filmom Tudi jaz vidim

NAGRADE ZEBRA

KATEGORIJA PREDŠOLSKI OTROCI

Blanket / (Marina Moshkova)

KATEGORIJA OSNOVNA ŠOLA

Los dias de los Muertos / (Pauline Pinson)

KATEGORIJA SREDNJA ŠOLA

At first sight (Sjaak Rood)

KATEGORIJA EKSPERIMENTALEN FILM

CRISS CROSS / (Caroline Hamann)

NAGRADA OTROŠKE ŽIRIJE

At first sight (Sjaak Rood)

Preberite še: Festival animiranega filma Zebra privabil preko 700 obiskovalcev iz celotne Slovenije

Dogodki