Search
Close this search box.

Saksofonist Marko Petek navdušil Korošce

Minuli petek se je v Kulturnem centru Ravne na Koroškem ljubiteljem glasbe predstavil saksofonist Marko Petek.

Danes 18-letni glasbenik je svojo glasbeno pot pričel pri osmih letih v Glasbeni šoli Ravne na Koroškem pod mentorstvom Avgusta Pogorevčnika in Dušana Štirkerja, kasneje pa se je zaradi zanimanja za jazz pridružil tudi šoli Jazz Ravne pod mentorstvom Sama Kolarja. Pred 5 leti se je pridružil slovenskemu saksofonskemu orkestru SOS junior, s katerimi je nastopil na številnih koncertih doma in po svetu.

Po osnovni šoli se je vpisal na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, kjer se izobražuje pri profesorici Betki Bizjak Kotnik, ki je ena najbolj uveljavljenih in največkrat nagrajenih slovenskih glasbenic, sicer pa je Korošica.

Marko Petek sodeluje tudi v komornih skupinah. Že dve leti je član septeta saksofonov Saxplode. Lanskega aprila so se udeležili 9. mednarodnega tekmovanja Svirel, kjer so postali absolutni zmagovalci v kategoriji komornih sestavov. Istega leta je nastala še komorna skupina Saxfam pod mentorstvom profesorja Jana Gričarja. Letos je Marko Petek s skupino na 47. tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije osvojil zlato plaketo in prvo nagrado.

Na Ravnah se je skupaj s pianistko Katalin Péter Krivokapič občinstvu predstavil med drugim z Bachovo Suito in koncertom Glazunova, pri izvedbi Bellinijeve Casta Dive pa sta se mu pridružila Miha Petek s trobento in Rina Repnik s klavirjem.

Dogodki