Search
Close this search box.

Prevaljčan Lojze Lebič postal novi častni član Slovenske filharmonije

Lojze Lebič, rojen 1934. leta na Prevaljah, je že desetletja eden najvidnejših slovenskih ustvarjalcev, čigar ugled in prepoznavnost odmevata daleč v mednarodni prostor, v četrtek, 16. januarja pa je s koncertom Zbora Slovenske filharmonije, zdaj pa je svoji bogati glasbeni karieri dodal še naziv častnega člana Slovenske filharmonije.

Lebič je po zaključeni maturi na gimnaziji Ravne leta 1957. diplomiral iz arheologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, vzporedno pa je na Akademiji za glasbo študiral pri Marjanu Kozini kompozicijo in dirigiranje pri Danilu Švari.

Gre za trikratnega nagrajenca Prešernovega sklada, ki je leta 1994 za svoj skladateljski opus prejel tudi veliko Prešernovo nagrado, častnega občana Občine Prevalje (2003) in nosilca odlikovanja zlati red za zasluge Republike Slovenije (2004). Prav tako ga je Društvo slovenskih skladateljev nagradilo s Kozinovo nagrado (2005), 30. maja 1991 je postal še izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, od leta 1995 pa je tudi redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).

Lojze Lebič (Foto: SAZU)

V Slovenski filharmoniji navajajo, da je Lebič za svoj raznovrsten in tehten kompozicijski opus ter vsestransko glasbeno delovanje tudi kot dirigent, univerzitetni profesor, glasbeni pisec, član mednarodnih glasbenih organizacij, seminarjev in tekmovalnih žirij, v svoji bogati karireri prejel mnoge nagrade in ugledna priznanja.

Za neprecenljiv prispevek k slovenski glasbi so mu na četrtkovem slovesnem koncertu Zbora Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigentke Jerice Bukovec podelili še naziv njihovega častnega člana.

Vir: Slovenska filharmonija in SAZU

Dogodki