Search
Close this search box.

Premiera filma Preboj na Ravnah: dvorana v prisotnosti zvezde slovenskega igralstva ‘pokala po šivih’ (FOTO)

Včeraj, 7. 11. 2019, je v Kulturnem centru Ravne na Koroškem potekala premiera filma Preboj, ki si ga je v družbi podžupana Občine Ravne na Koroškem Aljaža Verhovnika v (pre)polni dvorani prišel ogledati tudi slovenski igralec Domen Valič.

ZGODBA:

Film Preboj je zasnovan po knjigi Past na Menini planini avtorja Franca Severa Franta, partizanskega komandanta, ki je s svojim prebrisanim načrtom rešil skoraj petsto soborcev in sobork.

Marec 1945: V težki zimi se je na visokogorsko planoto umaknila skupina 500 partizanov, ki jih je v dolinah obkolila SS divizija z 12.000 vojaki. Komandant Franc Sever Franta se znajde pred nemogočo nalogo, ko mora iz neprepustnega obroča rešiti svoje borce. Po celodnevni krvavi bitki, se jim je v težkih razmerah uspelo prebiti skozi obroč na svobodo. To je zgodba preživelih herojev.

Bitka na Menini planini velja za epopejo slovenskega partizanstva. Gre za zgodovinsko bitko, ki je primer srčne borbe za svobodno Slovenijo. V duhu časa, ko so vrednote NOB v slovenski družbi načete, želi Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, z igranim filmom o bitki na Menini planini, prikazati NOB kot navdih za bodoče rodove. Film prikazuje nemogoče pogoje v katerih so delovali partizani, hkrati pa visok nivo tovarištva, pripadnosti do domovine in gorečo željo po svobodi. Izhaja iz dejstva, da mlade generacije tematike NOB praktično ne poznajo. Živimo v času ponovnega vzpona naci-fašističnih ideologij, sejanja strahu in sovraštva, priča smo spreminjanju zgodovine in vrednosti Narodnoosvobodilnega boja, tako po socialnih omrežjih, v medijih in kar je najhuje še v politiki.

PREMIERA FILMA NA RAVNAH NA KOROŠKEM

“Vesel sem, da so Ravne včeraj z veliko udeležbo pozdravile premiero novega slovenskega filma Preboj! Naš gost je bil glavni igralec filma Domen Valič. Ugotovili smo, da bo potrebno projekcijo filma še ponoviti, kajti v dveh terminih je bila dvorana enostavno premajhna … Hvala vsem, ki ste prišli in ste na takšen način podprli zgodbo o junakih Menine planine! Heroji se zgodijo v najtežjih trenutkih!,” je na svojem Facebook profilu zapisal generalni sekretar Zveze združenj borcev za vrednote (ZZB) NOB Slovenije Aljaž Verhovnik, ki je hkrati tudi producent filma.

PREBOJ SI JE V SLOVENSKIH KINEMATOGRAFIH V DOBRIH TREH TEDNIH OGLEDALO ŽE VEČ KOT 12.000 LJUDI

Ravenski podžupan Verhovnik je v torek, 5. 11. 2019, pripravil sprejem za borce preboja iz Menine planine ter ožjo ekipo, ki je ustvarjala film.

“Vsi smo bili enotnega mnenja, da je film ‘prebil’ vsa pričakovanja. Projekt je rezultat več kot enoletnega, praktično prostovoljnega dela ekipe in vseh podpornikov. S solidarnostjo do preboja človeških vrednot družbe! Če si filma še niste ogledali, vas vabijo vsi slovenski kinematografi!,” je še dodal.

V sredo, 13. 11. 2019, ob 19. uri, si lahko film PREBOJ ogledate tudi v kinu Kulturni dom Slovenj Gradec. Cena vstopnice je 3.50 €.

Vir: FB Aljaž Verhovnik, kolosej.si

Dogodki

Včeraj, 7. 11. 2019, je v Kulturnem centru Ravne na Koroškem potekala premiera filma Preboj, ki si ga je v družbi podžupana Občine Ravne na Koroškem Aljaža Verhovnika v (pre)polni dvorani prišel ogledati tudi slovenski igralec Domen Valič.