Search
Close this search box.

Pred čebelarskim centrom na Brdu pri Lukovici ˝pod milim nebom˝ zapele tudi Vesele kmetice (FOTO)

Včeraj je pred čebelarskim centrom na Brdu pri Lukovici potekal Festival čebelarske pesmi "pod zvezdami", na katerem je kot edini koroški pevski zbor sodeloval ženski pevski zbor Vesele kmetice, pevke Društva kmetic Mežiške doline.

Festival čebelarske pesmi so v letošnjem letu izvedli na malo drugačen način, in sicer na prostem ˝pod milim nebom”. Petje in čebelarjenje sta del slovenske kulturne dediščine, kar organizatorji festivala, letos je potekal že petič, skušajo tudi ohraniti in nadaljevati s tradicijo čebelarske pesmi. Včeraj so se tako pred čebelarskim centrom Slovenije v idiličnem okolju, na prostem zbrali pevci iz celotne Slovenije, ki so poskrbeli za še en prekrasen večer.

Čebelarska zveza Slovenije se je namreč odločila, da organizacijo že 5. Festivala čebelarske pesmi, na predlog oziroma željo mnogih pevcev, izvede na prostem. “Na ta način želimo pevsko zborovsko petje ohranjati in spodbujati k izvajanju nedvomno številčnih in malo znanih pesmi s čebelarsko vsebino,” so ob tem dodali organizatorji prireditve, ki se je odvila v dobrem vzdušju. Organizatorjem pa je bilo naklonjeno tudi vreme.

Na festival, ki je bil namenjen predvsem druženju, spoznavanju in odkrivanju novih talentov in pesmi, je sodelovalo lepo število zborov, in sicer: Moški komorni zbor Čebelarske zveze Slovenije, Ženski pevski zbor DU Rožna dolina, Ljudske pevke Predice, Mešani pevski zbor Društva upokojencev za Selško dolino, Ženski pevski zbor Vesele kmetice, Dramsko pevska skupina Zarja, Društvo Skrinca, Ženski pevski zbor Večernica, Moški pevski zbor Janko Kersnik Lukovica. Med odpetimi pesmi, pa je morala biti tudi ena o čebelah oziroma čebelarska.

Dogajanje pred čebelarskim centrom pa so obogatili tudi z medeno kulinariko. Pripravili so ˝palačinko velikanko˝, ki so jo posladkali z medom.

Kot že omenjeno so na prireditvi sodelovale tudi pevke DK Mežiške doline, ki so dan izkoristile za krajši izlet in si ogledale nekaj znamenitosti. Na festivalu pa so zapele tri pesmi, med drugim tudi pesem z naslovom Čebele, za katero je besedilo in melodijo pripravila Angela Štajner, priredbo pa pevke s skupnimi močmi. Več o Veselih kmeticah in delovanju zbora si lahko preberete TUKAJ.

Dogodki

Včeraj je pred čebelarskim centrom na Brdu pri Lukovici potekal Festival čebelarske pesmi "pod zvezdami", na katerem je kot edini koroški pevski zbor sodeloval ženski pevski zbor Vesele kmetice, pevke Društva kmetic Mežiške doline.