Search
Close this search box.

Vesele kmetice praznujejo okrogli jubilej

Članice pevskega zbora Vesele kmetice prepevajo že dvajset let. Ob tej priložnosti smo se pogovarjali z Martino Podričnik, ki je nam zaupala nekaj podatkov o njihovem zboru, delovanju in željah. Z vami pa delimo tudi njihovo jubilejno pesem, za katero si vsi želimo, da jo bomo v živo lahko slišali še letos.

Smo d’čve prav fletne s Koroške doma,
dvajset let že prepevamo vam iz srca,
s pesmijo vandramo iz kraja v kraj
in lepe pozdrave prinašamo vam.

Pesem domača nam srca vedri.
Po žilah pretaka Slovenska se kri.
Vam žarek topline prinašamo z njo,
da skupaj se bomo imeli lepo.

To pesem prenašamo iz roda v rod,
od prednikov svojih smo slišale jo,
na USB ključek zapisale jo,
da slišana bo, ko nas nič več ne bo.

Brez pesmi življenje bi prazno bilo,
zato se v naših srcih rodila je ta
pesem domača, naš dar iz srca,
Vesele kmetice podarjamo vam!

Kot nam je o začetkih delovanja zbora dejala Martina Podričnik, je takratna predsednica Društva kmetic Mežiške doline, Milka Podričnik, na pobudo članic UO izrazila željo, naj nauči članice zapet kako pesem, “s katero bi nastopile na občnem zboru društva, kar bi zmanjšalo stroške, hkrati pa dodalo večjo vrednost našemu društvu.”

“Zbrale smo se pri Čepinu v Mežici. Precej nas je bilo, čeprav je tisti večer snežilo kot sam vrag! Mnoge so spremljali tudi možje, ki so se naših vaj precej veselili- boste že vedeli, zakaj,” pripoveduje Martina.

Po nekaj srečanjih se je njihov zbor, v katerega so vstopile vse brez ustrezne glasbene izobrazbe in celo brez poznavanja not, kot pove sogovornica, izkristaliziral. “Od začetnega navdušenja so mnoge odstopile, nekaj pa nas je ostalo. Od začetka nas vsa leta v zboru sodeluje 9. Trenutno šteje zbor 15 članic, najbolj običajna številka pa je 12.”

Seveda je nas tudi zanimalo, o čem prepevajo in kdo jim piše besedila. “V naš repertoar sodijo pesmi iz narodne zakladnice, ki se jih učimo na poseben način. Pesem, ki jo zna ali se je spomni katera izmed pevk ali kdo od njenih bližnjih, na vajah dodelamo, če je treba, jo dopolnimo, hkrati pa jo tudi pevsko priredimo. Po posluhu. Ker stvar ni zapisana, se od začetka do nastopa pred občinstvom včasih tudi spremeni. Kar nekaj besedil pa je za razne priložnosti napisala naša Gelca, pevke pa smo besedilu dodale še melodijo in jih tako predstavljamo svetu.”

Pred leti nam je s harmoniko pomagala Jana Kočnik iz Tople, nekaj let smo pele, kakor smo vedele in znale, zadnja leta pa nas vodi Mojca Obretan (roj. Pori), ki je naše petje s svojim bogatim znanjem in mnogimi sposobnostmi dvignila na višjo raven. Zato se zadnja leta s tri ali štiriglasnim petjem udeležujemo tudi pevskih prireditev, ki jih ocenjujejo strokovnjaki. V 20-letni zgodovini smo izdale 2 zgoščenki, tretja pa je v nastajanju. Posnele smo tudi 2 videospota, ki si ju je moč ogledati na Youtubu.

Kot smo še izvedeli, so obiskale že številne kraje po Sloveniji, večkrat pa so gostovale tudi na Avstrijskem Koroškem, družno pa so zapele tudi z Madžari. Velikokrat so nastopile tudi na raznih televizijah in na radijskih postajah. Prepevajo pa tudi na prireditvah v okviru Zveze kmetic Slovenije in v vseh štirih občinah Mežiške doline, od koder pevke prihajajo. “Tudi na vrhu Pece smo že pele”, ponosno pove Martina.

Konec meseca maja so želele njihov jubilej praznovati s prijatelji v ND v Mežici, pa jim korona virus ni dovolil. “Koncert smo prestavile na oktober, pa spet ne vemo, če se nam bo izšlo. Kakorkoli, vesele in ponosne smo, da smo skupaj zdržale 20 let,” še doda Martina.

Pri tem naj še omenimo, da je jubilejna pesem o Veselih kmeticah nastala iz pod peresa gospe Angele Štajner, ki je vsa ta leta tudi predsednica zbora.

Članice pevskega zbora Vesele kmetice prepevajo že dvajset let. Ob tej priložnosti smo se pogovarjali z Martino Podričnik, ki je nam zaupala nekaj podatkov o njihovem zboru, delovanju in željah. Z vami pa delimo tudi njihovo jubilejno pesem, za katero si vsi želimo, da jo bomo v živo lahko slišali še letos.