Search
Close this search box.

Poletna muzejska noč. Kam na Koroškem?

Skupnost muzejev Slovenije vabi v soboto na Poletno muzejsko noč, ko bodo številni muzeji in galerije zvečer široko odprli svoja vrata obiskovalcem. Tudi na Koroškem bo program razgiban: razstave, delavnice za družine, filmi, strokovna vodstva …

V Muzeju Dravograd se lahko od 18. do 20. ure udeležite delavnice za družine: Z družino spoznaj Kometrovo rodbino. V dvorcu Bukovje, boste v družbi vaše družine odkrivali življenje zadnjih lastnikov dvorca, baronov Kometrov. V muzeju pravijo, da se vašega obiska še posebno veseli radovedni Popek, saj je pripravil muzejske uganke, s katerimi boste spoznali tudi zgodbo o zgodovini dvorca in kraja. Iz muzeja pa še sporočajo, da bo druženje zaradi trenutnih razmer nekoliko prilagojeno, zato so potrebne prijave.

V Štauhariji si lahko ob 18. uri ogledate avdio video predstavitev 400 let jeklarstva v Mežiški dolini. V sodelovanju z lokalno televizijo Uršlja TV bo dr. Karla Oder predstavila razvoj jeklarstva in njegovo dediščino Mežiški dolini. Kot so pojasnili v muzeju, je pred 400 leti, leta 1620 Melhior Puc, fužinar in rudar iz Labotske doline, v Črno na Koroškem prenesel koncesijo za dve talilni peči in na Mušeniku postavil prve fužine. Takrat se je v Mežiški dolini začela danes ena najpomembnejših gospodarskih dejavnosti v Republiki Sloveniji, jeklarstvo.

V muzeju na gradu se lahko ob 19. uri pridružite spletnemu dogodku Kdo sedi na klopci? Kot so razložili v muzeju, želijo s tem virtualnim dogodkom opozoriti na objekt, ki so ga odkrili leta 2002 ob arheoloških raziskavah na gradu Ravne. Našli so ostanke podkletene stavbe, ki je bila zasuta z drobnimi najdbami iz 16. stoletja. Z betonsko klopjo so takoj po končanih raziskavah, ki jih je izvedel Koroški pokrajinski muzej, rekonstruirali tloris odkritih ostalin. V filmu bodo “nastopali” lastniki gradu Ravne, vse od Pawrow do Thurnov.

Koroški pokrajinski muzej pa vse od 18.00 do 22.00 ure vabi, da si brezplačno ogledate stalne in občasne razstave v njihovih enotah v Dravogradu, Radljah ob Dravi, na Ravnah na Koroškem (v muzejskem razstavišču in v Štauhariji) ter v Slovenj Gradcu.

Na brezplačen obisk pa vabijo tudi iz Koroške galerije likovnih umetnosti in Galerije Ravne. Galerijo v Slovenj Gradcu lahko zvečer obiščete od 18. do 22. ure, Galerijo Ravne pa od 18. do 20. ure.

V Slovenj Gradcu ob 19:00 pripravljajo večerno vodstvo po dokumentarno – umetniški razstavi Pečkov Slovenj Gradec. Dokumentarno – umetniška razstava osvetljuje odnos med Pečkom in mestom ter prikazuje njegovo delovanje in sledi, ki jih je zapustil v Slovenj Gradcu. Poleg njegove pomembne družbene vloge izpostavlja zgodnja dela njegovega slikarskega opusa, na katerih je upodabljal slovenjgraške motive, ter avtorja predstavlja kot pomembnega sooblikovalca javnega prostora z deli, s katerimi je zaznamoval podobo Slovenj Gradca.

V Galeriji Ravne pa bo ob 18:00 vodstvo po razstavi grafik Metamorfoze, koroške umetnice MON. Na svoji prvi samostojni razstavi umetnica predstavlja tri serije grafik: “Metamorfoze”, “Forma”, “Forma viva” in knjigo “ONA”. Kot so pojasnili v galeriji, umetnica v svojem delu združuje poglobljeno introspekcijo z različnimi umetniškimi tehnikami, od fotografije do grafičnih tehnik litografije, jedkanice in suhe igle.

VIR: KGLU, KPM