Search
Close this search box.

Poklon Pečku s priložnostno znamko in spominsko ploščo

Karlu Pečku so se ob letošnji 100-letnici rojstva v Koroški galeriji likovnih umetnosti poklonili z dokumentarno-umetniško razstavo Pečkov Slovenj Gradec. Prihodnji teden, na obletnico umetnikovega rojstva pa bodo v sodelovanju s slovenjgraško občino in filatelističnim društvom predstavili priložnostno znamko in spominsko ploščo.

Filatelistični sklop, ki ga je oblikoval Borut Bončina, sestavljajo priložnostni poštni žig, osebna poštna znamka, priložnostna pisemska ovojnica ter razglednica.

FOTO: KFD

V Koroški galeriji likovnih umetnosti pojasnijo, da je na osebni poštni znamki nominale A akvarel “Rdeča kapica”(1959), na podlagi katerega je nastala slikarija na steklo, ki je dolga leta krasila otroški oddelek slovenjgraške bolnice. Na osebni poštni znamki nominale B je mozaik “Gozd” (1965).

Ilustracija pisemske ovojnice prikazuje izsek iz risbe s tušem (1965), ki je bila izdelana za izvedbo stenske poslikave jedilnice tovarne “Nova oprema” v Slovenj Gradcu in je bila že večkrat prebarvana ter velja za uničeno. Na ilustrirani dopisnici je na pisni strani serigrafija “Uršlja gora” (1992), na risni strani pa je za podlogo uporabljen izsek iz ene od serigrafij “Uršlja Gora” (1981). Na risni strani MK je na fotografiji Saše Reinerja prikazan Karel Pečko ob obnovi stenske slikarije v vhodni veži slovenjgraške bolnice leta 2006.

V galeriji še dodajo, da je na vseh filatelističnih elementih, razen na poštnem žigu oblikovalec uporabil lasten tipografski zapis slavljenčeve obletnice. Na priložnostnem poštnem žigu je poleg obveznih tehničnih zapisov tudi slavljenčeva skica z značilnimi “valovnicami”, ki smo jih skozi čas poistovetili z obrisom Uršlje Gore in hkrati tudi z likovnimi stvaritvami Karla Pečka.

Priložnostni filatelistični sklop zaokrožuje priložnostna filatelistične razstava, ki jo je oblikoval Jože Keber iz Koroškega filatelističnega društva in bo v preddverju Koroške galerije likovnih umetnosti na ogled od torka, 29. septembra 2020, do ponedeljka, 12. oktobra 2020.

29. septembra 2020 ob 17.30 se lahko pridružite še zadnjemu vodstvu po razstavi Pečkov Slovenj Gradec s kustosinjo Katarino Hergold Germ. Več o razstavi pa tukaj.

Akademski slikar Karel Pečko se je v zavest sodobnikov zasidral kot ena od osrednjih osebnosti kulturnega življenja ter gonilna sila kulturnega razvoja Slovenj Gradca v drugi polovici 20. stoletja, so pojasnili v galeriji in dodali, da je bil človek mnogih talentov. Ni bil le slikar in dolgoletni vodja slovenjgraške galerije, pač pa tudi sijajen likovni pedagog, izjemen kulturni organizator, spodbujevalec turističnega razvoja mesta in razvoja šolstva, ki je znal povezati različne ljudi za skupne cilje. Bil je častni občan slovenjgraške občine, nosilec srebrnega častnega znaka svobode in zlatega reda za zasluge Republike Slovenije ter prejemnik najvišjega avstrijskega odlikovanja, častnega križa za znanost in umetnost I. reda. Leta 1975 je prejel Bernekerjevo nagrado, 1981 pa Valvasorjevo nagrado.

VIR: KGLU, FDK

Dogodki