Search
Close this search box.

Odkritje spominske plošče ob 100-letnici rojstva akademskega slikarja Karla Pečka

V torek so v Slovenj Gradcu odkrili spominsko ploščo v poklon akademskemu slikarju in ustanovitelju KGLU Karlu Pečku.

Spominsko ploščo, ki jo je oblikoval Edi Koraca so odkrili na dan umetnikovega rojstva, ob vhodu v Koroško galerijo likovnih umetnosti.

VIDEO: Odkritje spominske plošče ob 100-letnici rojstva častnega občana, akademskega slikarja Karla Pečka

Direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti dr. Andreja Hribernik. pojasni: “Letošnje leto, ki je zaznamovano z imeni velikih ustvarjalcev, kot sta Hugo Wolf in Karel Pečko, obeležujemo s posameznimi dogodki skozi vse leto v okvirih, ki nam jih trenutna situacija omogoča. V  sodelovanju z Mestno občino Slovenj Gradec in Fundacijo Karla Pečka smo to obletnico trajno obeležili obletnico in se s spominsko ploščo , ki bo nameščena na vidnem mestu ob vstopu v stavbo, poklonili spominu Karla Pečka, ustanovitelja in dolgoletnega ravnatelja Koroške galerije.”

Slovenjgraški župan Klugler je o odkritju spominske plošče razmišljal kot o “našem poklonu, torej poklonu lokalne skupnosti in vseh nas, našemu vsestranskem umetniku, častnemu občanu, velikemu prijatelju, mentorju in našemu starosti, po katerem se bomo vedno lahko zgledovali. Bil je vizionar, ki je utiral pot modernemu Slovenj Gradcu, njegovi prepoznavnosti doma in v svetu. Profesor Pečko je vso svojo življenjsko ustvarjalnost in energijo posvetil Slovenj Gradcu, njegovi okolici in nam, prebivalkam in prebivalcem. Vse to in še veliko več je bil akademski slikar Karel Pečko, čigar spomin – 100-letnico rojstva – smo kot njegovi someščani dolžni obeležiti na globoko spoštljiv in častitljiv način ter se mu tako tudi skušati oddolžiti, ne le s priznanji lokalne skupnosti in najvišjemu odličju, imenovanju za častnega občana, temveč tudi kot zahvalo za ničkoliko drobnih iskric, misli, nasvetov, namigov, včasih tudi kritik, s katerimi je spremljal delo tako občinskih oblasti kot tudi občinskih institucij. Ni mu bilo vseeno za Slovenj Gradec, zato se je zanj ves čas tudi trudil, vlagal napore in energijo – in te je imel res veliko – da so nas prepoznali tudi drugod. Morda je prav to ena najpomembnejših Pečkovih zapuščin, da je Slovenj Gradcu dal prepoznavno ime modernega, svetovljanskega, odprtega mesta, v katerem so dobrodošli kultura, umetnost, humanizem in širina, ki nam jo lahko zavidajo bistveno večja mesta. Prav je, da se mu na simboličen način zahvalimo še enkrat, posthumno, ob 100 obletnici njegovega rojstva. Kar nekako ne moremo dojeti, da ga že štiri leta ni med nami, ko pa se ga dobro spominjamo, kako se je še nedavno sprehajal med galerijo in  kavarno in kako je praktično do zadnjega prisostvoval tudi na večini občinskih proslav in dogodkov. Bil je nepozaben, za vse, ki smo ga poznali. In tak – nepozaben torej – bo tudi ostal za vse, ki ga osebno niso imeli priložnosti spoznati. Zato tudi spominska plošča, ki jo bomo danes odkrili, kmalu pa morda tudi ulica ali park z njegovim imenom.”

Pri tem naj omenimo, da so se Pečku in likovni umetnosti na sploh poklonili tudi filatelisti. Koroško filatelistično društvo, galerija in občina so namreč ob stoletnici Pečkovega rojstva pripravili priložnostni filatelistični sklop, ki ga je na pošti Slovenj Gradec spremljal priložnostni poštni žig, v preddverju galerije pa je na ogled tudi filatelistična razstava avtorja Jožeta Kebra.

Preberite še: Poklon Pečku s priložnostno znamko in spominsko ploščo

Koroška galerija likovnih umetnosti in Mestna občina Slovenj Gradec pa načrtujejo prenovo Pečkovega ateljeja nad galerijo, ob ateljeju pa bi uredili rezidenčno stanovanje za gostovanja umetnikov z različnih področij. Kdaj se bo to zgodilo, sicer še ni znano oz. dogovorjeno. Prav tako iščejo lokacijo za umestitev Pečkovega mozaika iz stavbe na Legnu, ki so jo kasneje zrušili, mozaik pa pred tem ohranili, je pojasnila direktorica KGLU.

Preberite še: Slovenj Gradec v Pečkovem duhu o prihodnosti in načrtih

VIR: KGLU, MOSG, STA, FKD

Dogodki