Search
Close this search box.

Ob 400-letnici jeklarstva na Ravnah pripravljajo novo stalno razstavo

Koroški pokrajinski muzej ob letošnji 400-letnici jeklarstva v Mežiški dolini pripravlja novo stalno razstavo na Ravnah na Koroškem v muzejskih prostorih, v t.i. štauhariji. Predvideno je bilo, da bodo razstavo na ogled postavili danes, a jim zaradi več razlogov to ni uspelo, je pa danes na ravenski pošti v uporabi poseben priložnostni poštni žig.

Razstavo so zasnovali Karla Oder, Monika Žvikart, Vinko Skitek, Jakob Lamut, Stanko Petovar in Maksimilijan Večko. Besedila so pripravili v slovenskem in angleškem jeziku, razdeljena pa je na tri sklope. Skupina Slovenske industrije jekla (Sij) je za razstavo namenila izdelke iz sodobne proizvodnje, Sij Metal Ravne pa je razstavo dopolnil z nekaterimi napravami iz preteklosti.

S postavitvijo sodobne in z multimedijo podkrepljene stalne razstave želi Koroški pokrajinski muzej okrepiti zavedanje o pomenu tehnične dediščine in nadgraditi ponudbo muzeja. Projekt poleg razstave zajema tudi pedagoško-andragoške vsebine, ki se bodo izvajale še v letu 2021. Nova stalna razstava z naslovom Sijaj jekla – 400 let jeklarstva v Mežiški dolini, ki jo še pripravljajo, bo dopolnjevala stalno razstavo Mati fabrika – Železarna Ravne.

Je pa Koroško filatelistično društvo v sodelovanju z muzejem ob nastajajoči razstavi že pripravilo filatelistični sklop. Tako je danes na pošti 2390 Ravne na Koroškem poleg rednih žigov v uporabi tudi priložnostni poštni žig. Izdana bo tudi priložnostna pisemska ovojnica, celotno dogajanje pa v prostorih štauharije zaokrožuje priložnostna filatelistična razstava.