Search
Close this search box.

O glasbi pred in za objektom na mednarodni razstavi v Slovenj Gradcu (FOTO)

Koroška galerija likovnih umetnosti drevi v Slovenj Gradcu odpira razstavo Glasba pred in za objektom, na kateri predstavlja izbor del tujih umetnikov Uweja Bressnika in Keitha Rowa. Njun projekt so v galeriji povezali z izbranimi artefakti slovenskih umetnikov Saše Vrabiča in Marka Batiste. Razstava bo v Slovenj Gradcu na ogled do 3. marca 2024.

Koroška galerija likovnih umetnosti se v okviru svojega poslanstva povezuje z institucijami in posamezniki na avstrijskem Koroškem, pri čemer v okviru skupinskih in samostojnih razstav redno predstavlja tudi dela koroških umetnikov, praviloma na način, da jih v smislu dialoga povezuje s sorodnimi vizualnimi praksami v Sloveniji.

Na zadnji letošnji razstavi galerija predstavlja izbor del mednarodno uveljavljenega koroškega slikarja, grafika in multimedijskega umetnika Uweja Bressnika, ki so nastala v sodelovanju s svetovno znanim angleškim slikarjem in jazzovskim kitaristom Keithom Rowom.

Umetnika projekt z naslovom The Music Before and Behind the Object (Glasba pred in za objektom) že nekaj let razvijata v sodelovanju s studiem Tonspur v muzeju Quartier na Dunaju, v njem pa se posvečata vizualni predstavitvi zvoka in glasbe. Njune prostorske predstavitve, ki vključujejo slike na platno, grafike in (zvočne) objekte, so praviloma predstavljene na način asemblaža, so sporočili iz Koroške galerije likovnih umetnosti.

V razstavnem projektu, ki je zasnovan posebej za prostor velike dvorane Koroške galerije likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, so njuna dela povezali z izbranimi artefakti dveh slovenskih umetnikov, ki prav tako raziskujeta vizualni nagovor na presečišču podobe in zvoka.

Sašo Vrabič je ob nekaterih starejših delih pripravil povsem nove slike in objekte, ki vključujejo tudi elemente zapisov za gluhe, intermedijski umetnik Marko Batista pa interaktivne, hibridne, vizualno-zvočne objekte/asemblaže, s katerimi “vizualizira” izvirne zvočne kulise in ilustrira distopični svet prihodnosti.

Kustosi razstave so Jozef Cseres, Georg Weckwerth in Marko Košan. Razstavo je ob 18. uri odprla avstrijska veleposlanica v Sloveniji Elisabeth Ellison-Kramer. Udeležil se je je tudi župan MO Slovenj Gradec, Tilen Klugler.

Vir: MOSG in STA

Fotogalerija