Search
Close this search box.

O 70. obletnici FS Tine Rožanc s Črnjanom Luko Kropivnikom in umetniško vodjo Anjo Cizel (FOTO in VIDEO)

Tokrat smo s Črnjanom, ki počne še vse kaj drugega kot le pleše in sestavlja koreografije za folklorne skupine, poklepetali o prihajajoči 70. letnici Folklorne skupine Železničarskega kulturno umetniškega društva Tine Rožanc, ki jo bodo počastili s slavnostno predstavo z naslovom »Sem.«, ki se bo odvila 27. aprila ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Pri kateri sodeluje Luka kot plesalec in tudi kot koreograf ene od točk.

O Črnjanu Luki Kropivniku, članu Folklorne skupine Tine Rožanc in Folklorne skupine KD Gozdar Črna na Koroškem, ki zadnja leta živi in dela v Ljubljani, smo že pisali konec lanskega leta, ko je njegova koreografija z naslovom Na pragu so stali, mrliče prešteváli, ki sta jo izvedla plesalca Uroš Simonič in Nina Mažgon Müller, člana Folklorne skupine Tine Rožanc iz Ljubljane, zmagala na 5. tekmovanju parov v plesanju ljudskih plesov. O čemer si lahko več preberete TUKAJ.

Tokrat pa smo z Luko, ki počne še vse kaj drugega kot le pleše in sestavlja koreografije za folklorne skupine, poklepetali o prihajajoči 70. letnici Folklorne skupine Železničarskega kulturno umetniškega društva Tine Rožanc, ki jo bodo počastili s slavnostno predstavo z naslovom »Sem.«, ki se bo odvila 27. aprila ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

V letošnjem letu Folklorna skupina Železničarskega kulturno umetniškega društva Tine Rožanc, katerega član je tudi Korošec Luka Kropivnik, praznuje že sedemdeseto obletnico zelo uspešnega delovanja na področju folklorne dejavnosti.

FOTO: Osebni arhiv FS Tine Rožanc

Naj omenimo, da je Luka Kropivnik po rodu Črnjan, natančneje iz Žerjava nadvse uspešen študent  na ljubljanski Filozofski fakulteti, ki poleg študija opravlja tudi funkcijo prodekana študenta na omenjeni fakulteti, v prostem času pa se večinoma ukvarja s plesom in folklorno dejavnostjo, postavlja koreografije za najrazličnejše folklorne skupine.

Kot je povedal Luka, ki je član Rožanca že dve leti, segajo začetki skupine v leto 1911, ko se je začelo samostojno kulturno delovanje slovenskih železničarjev v Trstu, kasneje leta 1949 pa so ustanovili še folklorno skupino. Ta je iz skromnega števila plesalcev zrasla v eno najpomembnejših slovenskih folklornih skupin. Danes v treh sekcijah v skupini pleše okoli 100 plesalcev iz vseh krajev Slovenije. Predvsem so to študenti in mladi zaposleni, nadvse uspešno pa znotraj društva delujeta tudi otroška in veteranska sekcija. Veliko potujejo, odmevnejše turneje skupine so zagotovo bile Ukrajina, Ciper, Mehika in lanska Portugalska.

FOTO: Osebni arhiv FS Tine Rožanc

Folklorna skupina Tine Rožanc, ki deluje pod umetniškim vodstvom Anje Cizel, je zadnja leta že kar stalnica na državnem srečanju folklornih skupin, ki s svojim programom dosega najvišje rezultate. Vadijo dvakrat tedensko, včasih tudi večkrat po dve do štiri ure na termin, pove Luka in doda: »Radi se pohecamo, da bolj se bliža koncert, bolj izgleda, kot da smo se preselili na Rožanca, kot rečemo Parmovi 35, kjer delujemo.«

FOTO: Osebni arhiv FS Tine Rožanc

Seveda nas je zanimalo za kakšno predstavo gre in kje so dobili navdih zanjo.

»Plesna predstava »Sem.« se ob 70. obletnici poigrava s simboliko števila sedem in nič. Prva predstavlja členjenost predstave na sedem delov v razvoju človeštva, družbe in posameznika (rojstvo, iskanje, čaščenje, spopad, združitev, dekadenca, smrt), število nič pa že na ravni podobe simbolizira cikličnost in sklenjenost. Predstava na svojstven način interpretira in s sodobnimi vizualnimi tehnikami v nov kontekst postavlja slovenski ljudski ples, hkrati pa ga z njegovo večplastno povezavo smiselno vpeljuje v osrednje sporočilo predstave,« razloži Luka.

In doda: »Navdih za predstavo je plod odličnega sodelovanja med režiserjem Janom Bilodjeričem in umetniško vodjo Anjo Cizel, slednja sta tudi njena avtorja, k sodelovanju pa sta povabila najrazličnejše slovenske koreografe in tako sodelujem tudi sam, kot koreograf ene od točk, so pa v ekipi seveda še Matevž Jus, Gašper Toman, Sašo Žepuhar, Tanja Drašler, Marko Kosmač, pod glasbene priredbe pa se bodo podpisali Oskar Stopar, Sašo Zver in Klemen Bojanovič.«

FOTO: Osebni arhiv FS Tine Rožanc

Pri tem naj omenimo, da je častni pokrovitelj njihove prireditve predsednik RS Borut Pahor, čestitke ob 70. letnici pa jim je preko video posnetka posredoval tudi šolski minister dr. Jernej Pikalo. Danes pa jo je posredoval tudi minister za kulturo RS mag. Zoran Poznič.

Video voščilo ministra za kulturo RS mag. Zorana Pozniča.

Hvala, Ministrstvo za kulturo in mag. Zoran Poznič, za voščilo!70 let je res velika doba, a ob enem tako majhna. In veseli smo, da smo lahko en majhen delček zgodovine tudi mi. Že čez nekaj dni bomo zgodbe, ki jih je pisala zgodovina, pisali tudi mi. #70letFSTR #Sem.

Objavil/a Folklorna skupina Tine Rožanc dne Četrtek, 25. april 2019


Na vprašanje, zakaj Gallusova dvorana, je Luka odgovoril: »Zagotovo zato, ker gre za tako visoko obletnico in zaradi tehničnih in drugih zmožnosti, ki jih tak oder za kvalitetno predstavo, za katero smo vadili skoraj eno leto, ponuja. Druga stvar je pa tudi ta, da se bo na odru zvrstilo okoli 100 plesalcev in pevcev, kar pa zna spet predstavljati zanimiv izziv, kako spraviti vse na manjši oder. Naj omenim tudi to, da se nam bodo pri predstavi pridružile tudi Katice – vsem dobro poznana pevska skupina, ki je v slovenskem prostoru prisotna že kar nekaj časa.«

Ob tej priložnosti je za naš portal spregovorila tudi Anja Cizel, umetniška vodja FS Tine Rožanc, ki je povedala, da organizacija letne predstave »Sem.« za njihovo društvo predstavlja velik logistični zalogaj, predvsem zato, ker gre za res velik projekt, ki združuje, kot je bilo omenjeno tri generacije plesalcev, glasbenikov in preko 100 nastopajočih. »V društvu smo si naloge zelo dobro razdelili, saj ima vsak svojo področje, za katerega je dolžen poskrbeti in tako potekajo tudi zadnji dnevi pred predstavo in verjamem, da nam bo s skupnimi močmi uspelo izpeljati zanimivo prireditev. Zelo veseli smo široke podpore, ki prihaja iz vseh strani, tako bivših plesalcev, drugih skupin in vseh, ki spremljajo naše delo.«

Vstopnice za predstavo, si lahko zagotovite na blagajni ali spletni strani Cankarjevega doma ter na Petrolu.

Dogodki

Tokrat smo s Črnjanom, ki počne še vse kaj drugega kot le pleše in sestavlja koreografije za folklorne skupine, poklepetali o prihajajoči 70. letnici Folklorne skupine Železničarskega kulturno umetniškega društva Tine Rožanc, ki jo bodo počastili s slavnostno predstavo z naslovom »Sem.«, ki se bo odvila 27. aprila ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Pri kateri sodeluje Luka kot plesalec in tudi kot koreograf ene od točk.