Search
Close this search box.

Korošec pometel s konkurenco na 5. tekmovanju parov v plesanju ljudskih plesov

Koreografija avtorja Luke Kropivnika z naslovom Na pragu so stali, mrliče prešteváli, ki sta jo izvedla plesalca Folklorne skupine Tine Rožanc iz Ljubljane, je včeraj pometla s konkurenco na 5. tekmovanju parov v plesanju ljudskih plesov. Odplesala sta jo Uroš Simonič in Nina Mažgon Müller. Avtor glasbene priredbe je Klemen Bojanovič.

Saša Krajnc, revija Folklornik: “Tekmovanje parov v ljudskih plesih vzpodbuja zdravo tekmovalnost. Tekmovalnost, ki rojeva ustvarjalnost, ki kliče po drugačnih odrskih izrazih. Tekmovalnost, ki folklornikom daje možnost, da ustvarjajo brez omejitev. Tekmovalnost, ki od plesalcev zahteva, da postanejo solisti, čeprav so vajeni varnega zavetja skupinskih koreografij…

… Dovoljeno je vse, samo dobro mora biti! Zavedati se je treba, da niso dobra le za razvoj sodelujočega para, temveč za celotno skupino, za folklorno dejavnost na sploh. V mojih očeh je namreč namen tekmovanja krepiti samozavest folklornikov, da so odlični plesalci, dvig njihove tehnične dovršenosti, možnost za iskanje še nepovedanih zgodb in seveda druženje.”

Tekmovanje, ki ga prirejajo, člani Akademske folklorne skupine France Marolt ob podpori Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije, je potekalo 17. 11. 2018. v Kulturnem domu Medvode. Črnjan Luka Kropivnik je član Folklorne skupine Tine Rožanc in Folklorne skupine KD Gozdar Črna na Koroškem, ki zadnja leta živi in dela v Ljubljani. Navdih za koreografijo je črpal v poeziji Svetlane Makarovič in na podoben način prikazal oba karakterja plesalcev v omenjenem spletu. Člani strokovne komisije, v sestavi Tjaša Ferenc Trampuš, dr. Tomaž Simetinger in Teri Sedej, so pohvalili celotno izvedbo in jo med 16 koreografijami izbrali za najboljšo.

Koreograf Luka Kropivnik je o doseženem uspehu povedal: » Glede na to, da pripadam mlajši generaciji koreografov, mi ta dosežek pomeni zelo veliko, predvsem pa potrditev, da delam prav in lahko s tem pripomorem k poustvarjanju slovenske folklore in iskanju novih rešitev za zanimive odrske postavitve.«

Dogodki